List ministra k podpore agropotravinárstva
Prečítajte si list ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v ktorom predstavil sériu opatrení v rámci pomoci pre potravinárov a poľnohospodárov v dôsledku rastúcich cien potravín a vstupov vo výrobe potravín.
MPRV SR
Svetové ceny potravín sú na historickom maxime
Index cien potravín FAO dosahoval v marci 2022 v priemere 159,3 bodu, čo je o 17,9 bodu (12,6%) viac ako vo februári. Táto hodnota predstavuje novú najvyššiu úroveň indexu od svojho vzniku v roku 1990. Najnovší nárast odráža nové maximá pre podindexy rastlinných olejov, obilnín a mäsa, pričom výrazne vzrástli aj hodnoty cukru a mliečnych výrobkov.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Jarné práce v roku 2021 za 13. týždeň (aktuálne k 07.04.2022)
V 13. týždni jarné práce pokračovali, ale boli prerušované pre dažde prudké ochladenie. Zrážky, ochladenie, vietor a teda aj miera spomalenia poľných prác mali rôznu intenzitu medzi regiónmi, preto bližšie informácie o stave jarných prác a priebehu počasia uvádzame pri jednotlivých regiónoch.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Poľnohospodári môžu využiť plochy, ktoré mali ležať úhorom
V súvislosti s vojnou na Ukrajine uvoľnila Európska komisia 23. marca pravidlá pre ekologické postupy v poľnohospodárstve. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dnes informovalo, že aj naši poľnohospodári budú môcť osiať plochy, ktoré mali ležať úhorom.
TASR
S veľvyslankyňou Talianska v SR o grafickom označovaní výživových údajov
Predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár a člen Predstavenstva SPPK a ÚPS Adrián Šedivý sa dnes stretli s veľvyslankyňou Talianska v Slovenskej republike Catherine Flumiani. Diskutovali o grafickom označovaní výživových údajov na prednej strane potravín.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Obhliadnutie sa za Valným zhromaždením Únie potravinárov Slovenska
Delegáti valného zhromaždenia diskutovali nielen o podpore štátu pre odvetvie, ale aj o cenách potravín.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Pripravované webináre
Dovoľujeme si dať Vám do pozornosti webináre, ktoré pripravuje Pôdohospodárska platobná agentúra k podopatreniam 4.1 a 4.2. Webinár k podávaniu jednotných žiadostí o podporu na pôdu pripravuje aj SPPK.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Jarné práce v roku 2021 za 12. týždeň (aktuálne k 31.03.2022)
V 11. – 12. týždni, vzhľadom na priaznivé počasie, jarné práce plynule prebiehali na väčšine územia Slovenska s výnimkou najvyššie položených regiónov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Komuniké z V4+
Prečítajte si spoločné komuniké zo stretnutia zástupcov agropotravinárskych komôr a organizácií krajín V4 a Bulharska, Chorvátska, Estónska, Litvy a Rumunska, ktoré sa 31. marca až 1. apríla uskutočnilo v Bratislave.
SPPK
Rokovanie agropotravinárskych samospráv V4 a regiónu Troch morí - AKTUALIZOVANÉ
Jednou z nosných tém boli aj následky vojny na Ukrajine na európske agropotravinárstvo.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 24.11.2022)
K záveru 45. týždňa bol vo väčšine regiónov ukončený zber slnečnice (100 %), zemiakov (99 %), sóje (99 %) a kukurice na siláž (103 %).
Elektronizácia hlásení do Centrálneho registra hospodárskych zvierat (CRHZ)
Na základe elektronizácie služieb CRHZ bude v budúcnosti umožnená iba elektronická komunikácia medzi chovateľmi hospodárskych zvierat a CRHZ. Komunikácia bude prebiehať pomocou prístupových údajov do modulu Prístup farmára. Farmári, ktorí nemajú Prístup farmára si ho musia bezplatne zriadiť a zaslať žiadosť Plemenárskym Službám SR, š.p..
Výzva MPRV SR na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine
Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila výzvu na predkladanie žiadostí na opatrenie štátnej pomoci na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine.
Konferencia „...aby každý absolvent mal uplatnenie...“
Dňa 27.9.2022 usporiadala Rada zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu, ktorej členom je aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, v AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town VIII. ročník konferencie k transformácii odborného vzdelávania a prípravy pod názvom „...aby každý absolvent mal uplatnenie...“.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 087 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 652, čo predstavuje zvýšenie o 2,1 %.