Ponuka výpočtu výživovej hodnoty potravín s 20 % zľavou pre členov SPPK
23/05/2016 | Mgr. Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Výskumný ústav potravinársky ponúka výpočet výživovej hodnoty potravín s 20 % zľavou pre členov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Kontaktná osoba: Ing. Anna Giertlová, 02/ 502 37 015, [email protected]
Označovanie výživovej hodnoty potravín
V zmysle Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, články 30 až 35, príloha XV. Vyjadrenie a prezentácia označovania výživovej hodnoty a v súlade s Korigendom k Nariadeniu Európskeho parlamentu a rady (EÚ) č. 1169/2011 z 15.6.2013 sa od 14. decembra 2016 zavádza povinné nutričné označovanie. Výrobcovia potravín musia na obale potravín uvádzať informácie o energetickej hodnote a 6 živinách: tukoch, nasýtených mastných kyselinách, sacharidoch, cukroch, bielkovinách a soli – v uvedenom poradí a v prepočte na 100 g alebo 100 ml výrobku.
Tieto informácie by mali byť uvedené v nutričnej tabuľke v jednom zornom poli, navyše môžu byť vyjadrené aj v prepočte na jednu porciu alebo na stravnú jednotku, ktorú spotrebiteľ ľahko spozná, ak je množstvo porcie alebo stravnej jednotky uvedené na etikete a ak je počet porcií alebo stravných jednotiek v balení uvedený.
Ďalšie živiny (t.j. mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, polyoly, škrob, vláknina, vitamíny a minerály) môžu byť uvedené dobrovoľne.
Priemerné výživové údaje na 100 g alebo 100 ml a ich merné jednotky:
Povinný údaj energetická hodnota kJ/kcal
Povinný údaj tuky (g)
z toho:
Povinný údaj nasýtené mastné kyseliny (g)
Dobrovoľný údaj mononenasýtené mastné kyseliny (g)
Dobrovoľný údaj polynenasýtené mastné kyseliny (g)
Povinný údaj sacharidy (g)
z toho:
Povinný údaj cukry (g)
Dobrovoľný údaj alkoholické cukry (polyoly) (g)
Dobrovoľný údaj škrob (g)
Dobrovoľný údaj vláknina (g)
Povinný údaj bielkoviny (g)
Povinný údaj soľ (g)
Dobrovoľný údaj Vitamíny a minerálne látky
(Poznámka: jednotky vitamínov a minerálnych látok sú uvedené v prílohe XIII časti A bode I Nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1169/2011)
Uvádzané hodnoty sú v jednotlivých prípadoch priemerné hodnoty založené na analýze potraviny výrobcom, výpočte zo známych alebo skutočných priemerných hodnôt použitých zložiek alebo výpočte vychádzajúcom zo všeobecne ustanovených a akceptovaných údajov.
Nariadenie zachováva požiadavku na označenie energie aj v kilojouloch (kJ) aj kilokalóriách (kcal) na 100 g alebo ml. Ak je tento údaj uvedený v prepočte na jednu porciu alebo stravnú jednotku, musí sa uviesť aj veľkosť porcie alebo stravnej jednotky, spolu s počtom porcií alebo stravných jednotiek v balení.
Pre väčšinu etikiet na obaloch potravín sa pri všetkých povinných informáciách o potravinách vyžaduje minimálna veľkosť písma 1,2 mm. Pri menšom balení (s plochou menšou ako 80 cm2) je požiadavka na minimálnu veľkosť písma 0,9 mm.