S veľvyslankyňou Talianska v SR o grafickom označovaní výživových údajov

Predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár a člen Predstavenstva SPPK a ÚPS Adrián Šedivý sa dnes stretli s veľvyslankyňou Talianska v Slovenskej republike Catherine Flumiani. Diskutovali o grafickom označovaní výživových údajov na prednej strane potravín.

Do diskusie o spôsobe označovania výživových údajov na obaloch potravín sa na odbornej úrovni zapojila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. S odborníkmi z Talianska diskutujeme o grafickom systéme označovania potravín Nutrinform Battery na pravidelnej báze. Tento systém je zameraný na širšie a kompletnejšie informovanie spotrebiteľa o jednotlivých zložkách v potravinách, je založený na vedeckých a nediskriminačných princípoch a môže u spotrebiteľa podporiť ochranu jeho zdravia.

Svoj názor ohľadom harmonizácie nutričného označovania na prednej strane obalu potraviny sme pred časom tlmočili aj Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zároveň sme požadovali o zvolanie pracovnej skupiny na vytvorenie pozície Slovenskej republiky k označovaniu výživových údajov na prednej strane obalov potravín.

SPPK si uvedomuje, že označovanie výživových údajov musí byť jasné, jednoduché a zrozumiteľné. Zároveň však vyzýva na to, aby sa na európskej úrovni prijali také pravidlá, ktoré budú informovať spotrebiteľa bez zavádzania a umožnia vybrať si spotrebiteľovi potravinu na základe svojich vlastných preferencií. Systémy, ktoré majú snahu deliť potraviny na lepšie a horšie, môžu byť pre spotrebiteľov zavádzajúce a najmä znevýhodňujú tradičné slovenské a regionálne produkty.

Okrem grafického označovania výživových údajov na prednej strane potravín bola predmetom rokovania aj otázka pomoci slovenských potravinárov v rámci bilaterálnej pomoci s Talianskom, témy koordinácie aktuálnych schém pomocí na európskej úrovni, témy Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2023 a navrhovanej stratégie Z farmy na stôl.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce