Zomrel profesor Ivan Hričovský

Vo veku 92 rokov zomrel v utorok (2.7.) jeden z najväčších odborníkov v odbore ovocinárstva a záhradníctva profesor Ivan Hričovský. Zanietený pomológ sa aktívne venoval aj propagácii tejto oblasti. Pôsobil aj na sociálnych sieťach, kde odpovedal na zvedavé otázky pestovateľov, radil, ako sa starať o stromy či kríky v záhrade. Česť jeho pamiatke.

V jednom z rozhovorov sa profesor vyjadril, že keď môže poradiť, hneď má lepší deň. Presne tak si naňho budeme spomínať. Na jeho cenné rady, ochotu podeliť sa o skúsenosti a vždy pozitívne myslenie a nadhľad.

Profesor Ivan Hričovský pochádzal z Horného Hričova. Fakultu záhradníctva v Lednici na Morave skončil v roku 1955. Pracoval v ovocinárskom výskume na Šlachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach, Zarieč-Keblove, plantáži drobného ovocia v Okoličnom, VÚRV v Piešťanoch a Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín v Bojniciach. Od roku 1989 pôsobil v Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva.

Za jeho obrovský prínos pre rozvoj ovocinárstva a záhradníctva mu bol v roku 2010 udelený Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Niekdajší predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík mu v októbri 2016 počas výstavy Jahrada v Trenčíne odovzdal aj Pamätnú medailu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory za jeho celoživotnú prácu v odbore špeciálnej rastlinnej výroby, ale hlavne v odbore ovocinárstva.

Počas svojho života napísal 80 kníh, množstvo ďalších publikácií a jeho cenné rady nájdeme aj v desiatkach rozhovorov v časopisoch.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce