5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?

5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?

Ak zelenina nemá chuť, zrejme nebola pestovaná v dobrom prostredí. To však neplatí o slovenskej produkcii. Máme kvalitné pôdy, ktoré umožňujú pestovanie rôznych druhov zeleniny a zemiakov vo vysokej kvalite. Prečítajte si ďalší článok zo série SME sebestační.

SME Creative

24.04.2021

Slovenské víno prehráva s koronou. Výsledkom môže byť debakel

Slovenské víno prehráva s koronou. Výsledkom môže byť debakel

Napriek množstvu úspechov slovenských vín v zahraničí často siahneme po cudzokrajných. V obchodných sieťach je u nás zo 100 vín len 30 slovenských. Prečítajte si nový článok zo série SME sebestační. Tentoraz sme sa bližšie pozreli na aktuálny stav v sektore vína.

SME Creative

23.03.2021

Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí

Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí

Kúpiť v obchode slovenské ovocie môže byť miernym problémom, keďže len zhruba každý tretí kus pochádza od slovenských pestovateľov. Naše ovocie, obzvlášť jablká, pritom spĺňa najvyššie nároky nielen na vizuálnu kvalitu, ale aj na chuť a obsah vitamínov.

SME Creative

27.01.2021

Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujú Slováci?

Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujú Slováci?

Najviac hydiny sa doviezlo z Poľska, Ukrajiny a Rumunska, kde kvalita chovov často nezodpovedá ani normám Európskej únie. V hydinovom mäse často kupujeme predraženú vodu.

SME Creative

18.12.2020

SME (NE)SEBESTAČNÍ? - VLOG 1

SME (NE)SEBESTAČNÍ? - VLOG 1

Potravinová sebestačnosť je aktuálne často skloňovanou témou. O tejto Columbovej žene - potravinovej sebestačnosti - by však mali hovoriť predovšetkým odborníci. Máme na to byť potravinovo sebestační? Odpovie vám predseda SPPK Emil Macho vo svojom vlogu.

30.11.2020

Nemáme dosť mlieka ani zemiakov. Prečo?

Nemáme dosť mlieka ani zemiakov. Prečo?

V rubrike SME SEBESTAČNÍ začíname upozorňovať na príčiny poklesu našej sebestačnosti v produkcii tých najzákladnejších potravín. Nie je to vina našich poľnohospodárov ani potravinárov. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.

Emil Macho, predseda SPPK

30.11.2020

V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?

V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?

Mlieko patrí k základným potravinám a na Slovensku má jeho produkcia aj spracovanie dlhú tradíciu. Novodobá história na ňu však nenadväzuje.

30.11.2020

SME potravinovo (ne)sebestační?

SME potravinovo (ne)sebestační?

Potravinová sebestačnosť Slovenska – všetci o nej počuli, ale nikto ju nevidel. Nový projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) „SME sebestační“ prináša vysvetlenia. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.

30.11.2020

Prečo sa poľnohospodári a potravinári hnevajú?

Prečo sa poľnohospodári a potravinári hnevajú?

Nie je pravdou, že spor s politickým vedením ministerstva majú iba takzvaní „agrobaróni“ a veľkí podnikatelia v poľnohospodárstve a potravinárstve. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.

Emil Macho, predseda SPPK

30.11.2020

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Naši starí rodičia si pamätajú časy, keď bolo Slovensko v pestovaní zemiakov plne sebestačnou krajinou. Zemiaky patrili k základným potravinám každej slovenskej rodiny.

SME Creative

30.11.2020

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce GRANDEN