Francúzske dezerty

Francúzske dezerty

Francúzske dezerty lákajú gurmánov na celom svete. Francúzske dezerty a pečivo, známe svojou rovnováhou medzi chuťami, textúrami a farbami sa ľahko vyvážajú do zahraničia, no zostávajú častokrát nenapodobiteľné či neprekonateľné.

10.03.2025

Čokoláda, temperovanie, riedenie (výrobky, pralinky, ozdoby)

Čokoláda, temperovanie, riedenie (výrobky, pralinky, ozdoby)

Kakaový bôb patrí medzi najväčšie poklady, ktoré kedy boli v histórii objavené. Čo všetko je možné z čokolády vyrobiť a čo by sme určite pri temperovaní a riedení nemali podceniť v praktickej ukážke vysvetlí Jozefína Zaukolcová.

10.03.2025

Ganache - správny pomer , riedenie, šľahanie, ako náplň, poleva

Ganache - správny pomer , riedenie, šľahanie, ako náplň, poleva

Ganache je čokoládová hmota vyrobená len z 2 surovín: kvalitnej čokolády a šľahačkovej smotany. Ako ju správne vyrobiť a na čo si treba dávať pozor priblížila Jozefína Zaukolcová.

10.03.2025

Výroba šumivých vín

Výroba šumivých vín

História šumivého vína sa datuje na začiatok 18. storočia. Prvenstvo sa pripisuje Dom Pérignon, ktorý začína výrobu šumivých vín tradičnou metódou vo Francúzsku v oblasti Champagne. Od 1825 sa začína výroba šumivého vína na Slovensku, ako prvé vinárstvo mimo územia Francúzska. Pozrite si prednášku Ingrid Vajczikovej zo spoločnosti HUBERT J.E., s.r.o. o výrobe šumivých vín.

25.11.2022

Riadenie alergénov v pekárskej výrobe

Riadenie alergénov v pekárskej výrobe

Predstavíme potravinové alergény a konkrétne alergény vyskytujúce sa v pekárskej výrobe. Dozviete sa tiež, aké môžu byť riziká vo výrobnom procese pekárskych výrobkov počnúc od príjmu surovín až po expedíciu hotových výrobkov. Aké sú nebezpečenstvá pri krížových kontamináciách vo výrobe, ako vyzerá vypracovaná postupnosť alergénov na výrobných linkách. Označovanie prítomnosti alergénov v zložení výrobkov na obale, ev. možné krížové kontaminácie vo výrobku.

29.12.2021

Vyhláška MPRV SR č. 24/2014 o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách

Vyhláška MPRV SR č. 24/2014 o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách

Vysvetlenie pojmov v pekárskej a cukrárskej výrobe a výrobe cestovín. Konkrétne príklady na členenie a označovanie pekárskych výrobkov, cukrárskych výrobkov a cestovín.

29.12.2021

Riadenie cudzích predmetov v pekárskej výrobe

Riadenie cudzích predmetov v pekárskej výrobe

V prednáške vymenujeme nebezpečenstvá, pričom podrobnejšie rozoberieme možné fyzikálne nebezpečenstvá vo forme prítomnosti cudzích predmetov. Hlavný dôraz sa kladie na zoznam cudzích predmetov a ich denná kontrola vo výrobe.

29.12.2021

Označovanie pôvodu hydinového mäsa, vajec a hydinových mäsových výrobkov

Označovanie pôvodu hydinového mäsa, vajec a hydinových mäsových výrobkov

Európska ako aj slovenská legislatíva presne vymedzuje, ktoré informácie sa musí spotrebiteľ dozvedieť na obale alebo etikete jednotlivých potravín. Je dôležité rozlišovať medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Presný pôvod hydinového mäsa nezistíme podľa názvu alebo sídla výrobcu alebo EAN kódu, ale podľa údajov o pôvode hydiny priamo z etikety výrobku.

29.12.2021

Nutri-Score verzus Nutrinform Battery

Nutri-Score verzus Nutrinform Battery

Nutri-Score a Nutrinform Battery sú grafické systémy, ktoré majú pomôcť spotrebiteľom pri informovanom výbere zdravších potravín najmä z pohľadu ich výživovej hodnoty. Napriek tomu, že sa na Slovensku oficiálne nepoužívajú, my sme sa už teraz pozreli na to, ako by niektoré typické, alebo tradičné slovenské výrobky dopadli v ich hodnotení.

28.12.2021

Potravinová banka dát a jej využitie v praxi

Potravinová banka dát a jej využitie v praxi

Údaje o zložení potravín sú alfou a omegou, aby sme vedeli ako sa zdravo stravovať. A nielen to, sú potrebné pre mnohé ďalšie oblasti, ako napr. školské stravovanie, označovanie výživovej hodnoty na obaloch potravín, sledovanie energetického príjmu, tvorba diét pre pacientov s cukrovkou, či vysokým krvným tlakom a mnohé ďalšie. Systematicky spracované údaje o výživovej hodnote potravín nájdete v Potravinovej banke dát.

28.12.2021

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce Prenájom a predaj stavebných strojov a doplnky