Začíname s monitoringom mrazov
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora začala monitorovať škody, ktoré na poľnohospodárskych plodinách spôsobujú v týchto dňoch silné prízemné mrazy.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Predseda SPPK v Ranných správach RTVS
Predseda SPPK hovoril o dôležitosti potravinovej sebestačnosti na Slovensku a prekážkach, ktoré nám zatiaľ nedovolili sa k nej výraznejšie priblížiť.
RTVS
Školenie k priamym podporám sme prispôsobili aktuálnej situácii
Úrad SPPK v spolupráci s RPPK plánoval aj v tomto roku vykonať pre podávaním jednotných žiadostí o podporu školenia venované problematike základným problémom v oblasti priamych podpôr. Vzhľadom k aktuálnej situácii Úrad SPPK pristúpil k náhradnému spôsobu informovania členov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
COVID-19 neosladil život ani cukrárom
Zatvorené predajne rútia malé cukrárne do krachu.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov
KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 16. apríla
Úrad verejného zdravotníctva SR vypracoval všeobecné zásady krízového plánu pre potravinárske prevádzky. Programové vyhlásenie vlády sa nedostalo ani na štvrtkové rokovanie kabinetu. Pribudlo 114 nových prípadov ochorenia COVID-19.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Investičné stimuly budú smerovať do najmenej rozvinutých okresov
Pri priamych dotáciách na mzdy či na nákup investičného majetku sa bude prísne posudzovať ich opodstatnenosť. Dôležitým kritériom bude nielen počet novovytvorených pracovných miest, ale aj ich pridaná hodnota, uviedol na brífingu vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík.
Ministerstvo hospodárstva SR
Historicky najvyššie náklady
Záchrana kvitnúcich ovocných sadov stále nemá konca kraja. Doteraz vynaložili ovocinári už viac ako 1,3 mil. eur.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Podmienky vstupu pracovníkov kritickej infraštruktúry na/z územia ČR
Pojem kritická infraštruktúra zahŕňa aj opravy a servis v nevyhnutne potrebných prípadoch výrobnej technológie v poľnohospodárskej a potravinárskej výrobe. Pod kritickou infraštruktúrou sa v ČR rozumie aj odvetvie poľnohospodárstva a potravinárstva.
Miroslava Kosibová, Legislatívny odbor
KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 15. apríla
Slovensko má 863 ľudí nakazených vírusom COVID-19. Na budúci týždeň vláda predstaví plán postupného uvoľňovania ochranných opatrení.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Farm Europe
Zdravotná kríza Covid-19 & agropotravinársky sektor EÚ: súrne opatrenia, ktoré by mali byť prijaté
Ján Baršváry, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Do pozornosti
Rozvodnené rieky a potoky zaplavili aj časť tohtoročnej úrody
Poľnohospodári v blízkosti vodných tokov rátajú škody a hovoria o lokálnych povodniach. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spúšťa celoslovenský monitor škôd.
Jarné práce v roku 2021 za 19. týždeň
V 19. týždni bol ukončený výsev slnečnice, výsev kukurice na zrno pokročil na 97 %, kukurice na siláž na 88 %, sóje na 87 % výmery. Vzhľadom k poveternostným podmienkam tohtoročnej jari vykonáva SPPK monitoring škôd spôsobených mrazom, búrkami a ľadovcom, námrazou, silným dažďom, veľkým suchom, hrabošmi a poľovnou zverou.
Rakúsko - od 19. mája je Slovensko zaradené do menej rizikových krajín
Od 19. mája 2021 je Slovensko zaradené z pohľadu Rakúska do menej rizikových krajín „skupiny A“.
Aktuálna situácia s podávaním jednotných žiadostí
Predvčerom (17.05.) uplynul čas na podávanie jednotných žiadostí o podporu. Žiadosti je však možné podávať ešte ďalších 25 kalendárnych dní.
Odborné vzdelávanie a príprava v SDV v školskom roku 2020/2021 - informácia pre zamestnávateľov a školy – aktualizácia dňa 17.5. 2021
Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s Radou zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania v súvislosti s aktuálnou situáciou vydáva informáciu pre poskytovanie praktického vyučovania na pracovisku praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania.