COVID-19 neosladil život ani cukrárom
17/04/2020 | Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov
Cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu.
![](https://i.imgur.com/5eBTnUN.jpg)
Ich sortiment totiž nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný k prežitiu obyvateľstva. „V zmysle platných opatrení vzťahujúcich sa k maloobchodnému predaju platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zelovocov a pekární. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, preto sa cukrári právom obávajú o svoje podnikanie, ktoré často budovali dlhé roky. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemere 20 ľudí,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorú s prosbou o pomoc kontaktovalo viacero cukrárov.
Hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich častokrát pracujú aj celú dekádu, či od rozbehu cukrárskej výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete HORECA. Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr. „Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, a preto ich to vyraďuje z nároku na túto finančnú výpomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ upozorňuje Tatiana Lopúchová.
![](https://i.imgur.com/CBEvfZB.jpg)
Cukrári vidia dve možnosti, ktoré by mohli pomôcť ich podnikaniu. Jednou z nich je apelovanie na vládu a príslušné orgány, aby povolili otvorenie cukrární, samozrejme za podmienky dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia. „Argumentujú tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila,“ uviedla Tatiana Lopúchová zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Dodala, že ďalším variantom je aj možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov. Týmto sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok.
Pomoc im ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami aj s jednotlivými obchodnými reťazcami.