Historicky najvyššie náklady
16/04/2020 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Naši ovocinári opäť aj po tieto noci zachraňovali kvitnúcu úrodu. Súbežne so záchranou budúcej úrody dopĺňajú zásoby materiálu, aby mali vôbec čím zohrievať mrazivý vzduch.
![](https://i.imgur.com/RdMVB7d.jpg)
Kým ešte začiatkom apríla vynaložili na záchranu ovocia viac ako milión eur, dnes – 15. apríla – odhadujú náklady na viac ako 1,3 mil. eur. „Sú to náklady na protimrazovú ochranu stromov vo výške, akú sme ešte nikdy nevynaložili v predchádzajúcich rokoch,“ uviedol Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska.
Škody sa prehlbujú stále viac a viac. Čerešne, ktoré v tomto období už odkvitali, majú už hnedé piestiky. Mrazy zasiahli okrem čerešní aj marhule, broskyne, jablone či hrušky. Každá teplota pod nula stupňov je pre ťažko skúšané stromy v tejto chvíli kritická, ktorá len zvyšuje škody. Obdobie jarných prízemných mrazov sa pritom ešte nekončí. Po minulé roky boli totiž mrazivé noci aj na prelome apríla a mája.
V priemere vypestujú slovenskí ovocinári približne 50-tisíc ton úrody ovocia. Po tomto roku je isté, že množstvo úrody sa zníži – pôvodné odhady spred dvoch týždňov hovorili o množstve približne 30-tisíc ton.