Pozvánka na seminár Slovenský vidiek a jeho vízia

Pozvánka na seminár Slovenský vidiek a jeho vízia

Seminár „Slovenský vidiek a jeho vízia“ sa uskutoční 25. a 26. novembra v Modre. Seminár sa koná pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenského zväzu vidieckej turistiky a agroturistiky. Program nájdete v článku.

Vidiecky parlament na Slovensku

11.11.2021

Posledný bravčový rezeň?

Posledný bravčový rezeň?

Budú bryndzové halušky bez slovenskej slaniny alebo vianočná kapustnica vyrobená výhradne z dovezenej bravčoviny? Budeme mať slovenský bravčový rezeň na nový rok? Pýtali sme sa 9. novembra na tlačovom brífingu pred novinármi.

SACHO, SPPK

09.11.2021

Hlavné závery klimatického summitu: Zníženie metánu a blízky koniec uhlia

Hlavné závery klimatického summitu: Zníženie metánu a blízky koniec uhlia

Kľúčová klimatická konferencia v Glasgowe priniesla dva podstatné míľniky v boji proti zmene klímy. Viac ako sto krajín sa zaviazalo znížiť globálne emisie metánu v tomto desaťročí o 30 percent a uhlie pravdepodobne skončí ako globálny zdroj energie. Na klimatický summit do Glasgowa však neprišli najväčší znečisťovatelia - Čína a Rusko.

Euractiv

08.11.2021

Monitoring jesenných prác (aktuálne k 04.11.2021)

Monitoring jesenných prác (aktuálne k 04.11.2021)

Jesenné práce v 40. – 43. týždni ovplyvnilo suché počasie, čo pomohlo najmä pri zbere kukurice na zrno a slnečnice.

Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

08.11.2021

Rukojemníci zdražovania

Rukojemníci zdražovania

Zdražovanie potravín je nevyhnutné a súčasná cenová úroveň potravín je neudržateľná. Potravinári vypočítali, že potrebujú zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov o 10-20%. Novinárov sme informovali na tlačovom brífingu.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

05.11.2021

Svetové ceny rastlinných olejov na historickom maxime

Svetové ceny rastlinných olejov na historickom maxime

Index cien potravín FAO dosiahol v októbri 2021 v priemere 133,2 bodu, čo je o 3,9 bodu (3,0%) viac ako v septembri. Medziročne je hodnota indexu vyššia o 31,8 bodu (31,3%) a zaznamenala aj najvyššiu úroveň od júla 2011. Posledný nárast je spôsobený najmä pokračujúcim silným rastom svetových cien rastlinných olejov a obilnín.

Matej Korpáš, Tlačový odbor

04.11.2021

V Dubaji sa prezentujeme cudzím vínom

V Dubaji sa prezentujeme cudzím vínom

"Na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji ponúkajú v Slovenskom pavilóne namiesto vynikajúcich slovenských vín francúzske vína a koňaky. Je to facka slovenskému vínu, ktoré jedinečnou kvalitou, preverenou najprestížnejšími medzinárodnými súťažami, pritiahlo pozornosť k malej krajine veľkého vína," píšu slovenskí vinohradníci a vinári.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

03.11.2021

Spolupracovali sme: Rádio Slovensko - Príbeh na týždeň

Spolupracovali sme: Rádio Slovensko - Príbeh na týždeň

Ponúkli sme tipy na zaujímavé poľnohospodárske podniky s príbehom. Vznikla z toho séria 5 pútavých rozhlasových reportáží Príbehu na týždeň.

02.11.2021

Monitoring jesenných prác (aktuálne k 28.10.2021)

Monitoring jesenných prác (aktuálne k 28.10.2021)

Suché počasie na väčšine územia pomohlo pomerne výrazne pokročiť v jesenných zberových a osevných prácach.

Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb

Klúč |  29.10.2021

Nahlasovanie škôd vzniknutých poľovnou zverou

Nahlasovanie škôd vzniknutých poľovnou zverou

Dovoľujeme si požiadať Vás o spoluprácu pri monitoringu škôd vzniknutých vplyvom premnoženej poľovnej zveri za rok 2021. Nadväzujeme tak na doterajšie monitorovanie škôd viacerých typov.

Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb

29.10.2021

Do pozornosti

Čo bude s testovacou stanicou ÚKSÚP v Haniske?

Zemiakarsky a zeleninársky zväz SR žiada štát o riešenie situácie so skúšobnou stanicou Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Haniske, ktorá z dôvodu výstavby automobilky Volvo zanikne.

Situácia na poliach trnavského regiónu je žalostná

Poľnohospodári majú po žatve výrazne nižšie úrody ako v minulých rokoch. V jednej z najvhodnejších oblastí na poľnohospodárku výrobu výrazne klesnú aj úrody jesenných plodín. Podniky so živočíšnou výrobou čaká existenčná otázka.

Poľnohospodárske stroje budú drahšie až o 15 percent

Problémy s dodávkami a rastúce náklady spomaľujú priemysel poľnohospodárskej techniky. Ceny strojov sa preto podľa Christophera Gröblinghoffa zo spoločnosti Fendt budú musieť zvýšiť.

Predseda SPPK diskutoval o dopadoch sucha na úrodu

Extrémne sucho, ktoré zažívame v kombinácii s vysokými teplotami, ohrozuje aj úrodu kukurice, cukrovej repy a plodín určených na kŕmenie zvierat. Pôda je taká suchá, že sa do nej v takomto stave iba ťažko budú siať nové plodiny, ktoré musia ísť do zeme ešte teraz.

Diskusie o suchu v RTVS

Zástupcovia SPPK aktívne diskutujú a vysvetľujú v médiách, aké dopady má mimoriadne sucho na poľnohospodársku výrobu. Sucho trápi pestovateľov, ale aj chovateľov zvierat. Pozrite si, aký je aktuálny stav v rôznych segmentoch a čo na to hovorí rezortné ministerstvo.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce