Hlavné závery klimatického summitu: Zníženie metánu a blízky koniec uhlia

Kľúčová klimatická konferencia v Glasgowe priniesla dva podstatné míľniky v boji proti zmene klímy. Viac ako sto krajín sa zaviazalo znížiť globálne emisie metánu v tomto desaťročí o 30 percent a uhlie pravdepodobne skončí ako globálny zdroj energie. Osobne do Glasgowa neprišli napríklad čínsky prezident Si Ťin-pching či ruský prezident Vladimir Putin. Tento postoj kritizovali viacerí predstavitelia, ktorí sa summitu zúčastnili.

Podľa analýz Medzinárodnej energetickej agentúry by záväzky prijaté na COP26, ak budú splnené, obmedzia globálne otepľovanie na 1,8 stupňa. „Je to dôvod na oslavu,” vyjadril sa šéf IEA Fatih Birol v Glasgowe.

Postoj Organizácie spojených národov je oveľa triezvejší. V reakcii na vystúpenie Fatiha Birola  osobitný poradca generálneho tajomníka OSN pre klimatické opatrenia Selwin Hart povedal: „Fatih, počul som vaše čísla, ale na základe NDC je svet na 2,7 stupňovej dráhe. Nemôžeme byť spokojní, nemôžeme oslavovať skôr, ako sa to pretaví do reality,” za čo zožal hlasný potlesk, uvádza portál Politico.

Veľká dohoda o metáne

Okrem Únie a Spojených štátov sa k záväzku podstatne znížiť metánové emisie prihlásilo viac ako 103 krajín. Sú medzi nimi aj hlavní producenti metánu ako je Nigéria či Pakistan.
Metán prispieva ku zmene klímy viac ako oxid uhličitý. Na rozdiel od neho má kratšiu životnosť, ale jeho otepľovací účinok je najsilnejší prvé dve desaťročia po tom, ako sa dostane do atmosféry.  To znamená, že zníženie koncentrácie metánu v atmosfére môže mať relatívne rýchly vplyv na pokles globálne teploty.

Krajiny, ktoré sa pripojili ku globálnemu metánovému sľubu, sľúbili, že do konca dekády znížia svoje emisie metánu z energetiky, poľnohospodárstva a odpadu o 30 percent úrovne z roku 2020. To by malo zabrániť rastu globálnej teploty o 0,2 stupňa Celzia.
„Musíme konať hneď, nemôžeme čakať na rok 2050,” povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri vyhlásení záväzku na klimatickej konferencii v Glasgowe.

„Zníženie emisií metánu je jednou z najefektívnejších vecí, ktoré môžeme urobiť, aby sme pribrzdili globálne otepľovanie,“ upozornila šéfka Komisie.

Viac sa dočítate v originálnom článku na www.euractiv.sk

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce