Poľnohospodárske stroje budú drahšie až o 15 percent

Problémy s dodávkami a rastúce náklady spomaľujú priemysel poľnohospodárskej techniky. Ceny strojov sa preto podľa Christophera Gröblinghoffa zo spoločnosti Fendt budú musieť zvýšiť.

ilustračné foto

Ponuky na skorý nákup od výrobcov poľnohospodárskych strojov začínajú tradične v auguste a septembri. Tento rok to ale vyzerá inak. Dodávateľské reťazce a dostupnosť komponentov ovplyvňujú výrobcov traktorov, kombajnov i náradia. S rovnakými problémami bojuje aj spoločnosť Fendt z nemeckého mesta Marktoberdorfu. Vyššie náklady pri výrobe traktorov budú mať priamy dopad na farmárov. Ceny strojov od Fendt sa zvýšia.

V odvetví poľnohospodárskej techniky sa situácia vyvíjala veľmi dobre. Nie je núdza o objednávky, ale chýbajú určité komponenty. Rovnaká situácie je napríklad aj v spoločnosti Fendt. Podľa Christopha Gröblinghoffa je dopyt vysoký, celosvetovo o 15 až 20 percent vyšší ako pred pandémiou. "Masívne trpíme problémami v našich dodávateľských reťazcoch, to nás stresuje najviac,“ vysvetľuje Gröblinghoff.

Enormné dodatočné náklady: Komponenty 100-krát drahšie

Dostupnosť komponentov je už nejaký čas dominantným problémom výrobcov poľnohospodárskych strojov. Výrobcovia pred niekoľkými mesiacmi hlásili nedostatok čipov. U niektorých výrobcov poľnohospodárskych strojov boli stroje dokončené len čiastočne a museli čakať v areáli závodu, kým budú niektoré komponenty opäť dostupné. Podľa Gröblinghoffa sú polovodiče špičkou ľadovca vo Fendt.

V rozhovore pre agrarheute už v apríli 2022 povedal: „Polovodiče sú v súčasnosti ako zlatý prach. Všetko je o tom, kto má aké možnosti na výrobu a môže aj dodávať.“

Zdražejú traktory, kombajny a prídavné zariadenia

Limitujúcim faktorom sú predovšetkým elektronické súčiastky. "Sú čipy, za ktoré sme pred koronou platili 14 eur. Dnes je cenovka na spotovom trhu aj 1 400 eur," povedal v jednom z rozhovorov šéf firmy Gröblinghoff. Toto zvýšenie ceny predražuje výrobu traktorov a strojov Fendt. Gröblinghoff očakáva zvýšenie cien o 10 až 15 percent. 

Pôvodný článok zverejnený na agrarheute.com nájdete TU.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce