Svetové ceny rastlinných olejov na historickom maxime

Index cien potravín FAO dosiahol v októbri 2021 v priemere 133,2 bodu, čo je o 3,9 bodu (3,0%) viac ako v septembri. Medziročne je hodnota indexu vyššia o 31,8 bodu (31,3%) a zaznamenala aj najvyššiu úroveň od júla 2011. Posledný nárast je spôsobený najmä pokračujúcim silným rastom svetových cien rastlinných olejov a obilnín.

» Index cien obilnín FAO dosiahol v októbri v priemere 137,1 bodu, čo je o 4,3 bodu (3,2%) viac ako v septembri. Medziročne stúpla hodnota indexu o 25,1 bodu (22,4%). Medzinárodné ceny všetkých sledovaných obilnín medzimesačne vzrástli. Svetové ceny pšenice pokračovali v raste už štvrtý mesiac po sebe. V októbri sa zvýšili ceny o ďalších 5% a medziročne až o 38,3%. Zároveň je vďaka aktuálnemu navýšeniu úroveň indexu najvyššia od novembra 2012. Tlak na rast cien bol spôsobený pre slabšiu dostupnosť na svetových trhoch a v dôsledku zníženej úrody u hlavných exportérov, najmä Kanady, Ruskej federácie a Spojených štátov amerických. Spomedzi hrubozrnných obilnín sa v októbri najviac zvýšili medzinárodné ceny jačmeňa. Svetové ceny kukurice sa tiež posilnili vďaka podporeným ziskom na energetických trhoch. Medzinárodné ceny ryže v októbri tiež mierne vzrástli.

» Index cien rastlinného oleja FAO zaznamenal v októbri historické maximum. Medzimesačne narástol o 16,3 bodu (9,6%) a dosiahol v priemere 184,8 bodu. Nárast spôsobili ceny palmového, sójového, slnečnicového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja sa zvyšovali už štvrtý mesiac po sebe. Svetové ceny palmového, sójového a slnečnicového oleja podporilo oživenie globálneho dopytu po dovoze, najmä z Indie, ktorá znížila dovozné clá na jedlé oleje. Pretrvávajúca sila medzinárodných hodnôt repkového oleja pramenila najmä z dlhotrvajúcej globálnej napätosti medzi ponukou a dopytom. Hodnoty rastlinných olejov viditeľne podporil aj rast cien ropy.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v októbri v priemere 120,7 bodu, čo je o 2,6 bodu (2,2%) viac ako v septembri. Medziročne je hodnota indexu o 16,2 bodu (15,5%) vyššia. Medzinárodné cenové ponuky masla, sušeného odstredeného mlieka a sušeného plnotučného mlieka v októbri prudko vzrástli už druhý mesiac po sebe. Zvýšenie podporil silný globálny dopyt po dovoze a vytváranie nových zásob. Svetové ceny mlieka podporili aj sezónne nízke dodávky mlieka a obmedzené zásoby v Európe, rovnako aj pomalší začiatok novej sezóny produkcie mlieka v Oceánii. Naopak ceny syra zostali stabilné, keďže dodávky od veľkých výrobcov postačovali na uspokojenie celosvetového dopytu po dovoze.

» Index cien mäsa FAO naopak klesal už tretí mesiac po sebe a zaznamenal v októbri v priemere 112,1 bodu. Aktuálna hodnota je však stále o 20,3 bodu (22,1%) nad svojou úrovňou z minulého roka. V októbri klesli medzinárodné ceny bravčového mäsa, najmä vďaka zníženým nákupom z Číny. Ceny hovädzieho mäsa tiež klesli, a to najmä pre nižšie dodávky z Brazílie a neistoty na trhu okolo pozastavenia dovozu v súvislosti s obavami z choroby šialených kráv. Naopak, ceny hydinového mäsa vzrástli, a to pre vysoký celosvetový dopyt. Svetové ceny ovčieho mäsa tiež mierne vzrástli v dôsledku pokračujúcich obmedzení dodávok z Oceánie.

» Index cien cukru FAO dosiahol v októbri v priemere 119,1 bodu, čo je o 2,1 bodu (1,8%) menej ako v septembri. Ide o prvý pokles po šiestich po sebe idúcich mesiacoch nárastu. Medzinárodné ceny cukru sú však stále o viac ako 40% vyššie ako v minulom roku. Aktuálne hodnoty sú dôsledkom obáv zo znížených vyhliadok produkcie v Brazílii. Nedávny mesačný pokles medzinárodných cien cukru bol vyvolaný obmedzeným globálnym dopytom po dovoze a vyhliadkami na veľké vývozné dodávky z Indie a Thajska. K zníženiu svetových cien cukru v októbri prispelo aj oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru. Vyššie ceny etanolu v Brazílii však zabránili výraznejšiemu poklesu cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce