Princíp opatrnosti: vymoženosť alebo prekážka?
Princíp opatrnosti sa vzťahuje na stav vedeckej neistoty, keď ohľadom škodlivosti nejakej látky síce existuje dôvodné podozrenie, ale názor príslušnej vedeckej komunity je nejednotný. Jeho uplatňovanie potom znamená, že uvádzanie podozrivej látky na trh sa predbežne zakáže pokiaľ sa vedecký spor nevyrieši a bude možné prijať konečné rozhodnutie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2015 a 2014
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až november 2015 bolo pasívne v objeme – 977,3 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 8,6 mil. eur (0,9 %).
Ing. Milan Semančík, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami
Desiatky odborníkov z agrosektora prišli 18. a 19. februára 2016 do Beladíc pri Nitre, aby spoločne diskutovali o nových výzvach v poľnohospodárstve a bilancovali aktuálny stav.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Pozvánka na informačný seminár
MPRV SR a ÚKSÚP organizujú informačný seminár Riziká zavlečenia a rozšírenia Xylella fastidiosa, ktorá spôsobuje Pierceovu chorobu rastlín a opatrenie proti jej zavlečeniu a rozšíreniu v SR.
MPRV SR, ÚKSÚP
Pozvánka na poradu
Predseda SPPK Milan Semančík pozýva predsedov, podpredsedov, riaditeľov RPPK a RKŠ 3. marca 2016 na poradu do Nitry.
tlačový odbor SPPK
Na návšteve: V PD Buková
„Všetko je o vysokých stavoch zveri. Pokiaľ ich nikto nebude riešiť, tak nepomôžu ani ochranné opatrenia, repelenty, oplôtky", hovorí predseda PD Buková Peter Duran.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015
V roku 2015 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 814 zamestnancov. Oproti roku 2014 sa stav zvýšil o 347 zamestnancov, čo predstavuje 1,2 %.
Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015
V roku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 827 EUR. Oproti roku 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,3 %.
Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu
Únia potravinárov: zbytočne importujeme cudziu pridanú hodnotu
Ani rok 2015 nezmení pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Vyplynulo to z Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 17. februára 2016 v Bratislave.
Únia potravinárov Slovenska
Ministri rozhodnú o mliečnom sektore v EÚ
Európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan a ministri európskych štátov chcú riešiť zlú situáciu v mliečnom a bravčovom sektore.
Copa-Cogeca, tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
Slovenské hydinové mäso s pridanou hodnotou
Produkcia živej jatočnej hydiny dosiahla v roku 2018 úroveň 114 560 ton, z čoho bolo 92,1 % kurčiat, 5,4 % sliepok, 2,4 % moriek a 0,1 % kačíc a husí.
Zástupca SPPK v Rade Slovenského pozemkového fondu
Parlament v stredu schválil doplnenie rady SPF o zástupcu Združenia miest a obcí Slovenska a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. SPPK bude v Rade SPF zastupovať Oliver Šiatkovský, člen Predstavenstva SPPK.
Prezídium Policajného zboru udelilo poľnohospodárom výnimku na presun techniky
Prezídium Policajného zboru povoľuje výnimku podľa § 39 ods. 7 písm. a) zákona o cestnej premávke pre traktory a pracovné stroje samohybné povinne opatrené tabuľkou s evidenčným číslom pri ich presune na vykonávanie pôdohospodárskych prác.
Začala sa žatva
Kombajny vyšli do polí najmä v južnejších oblastiach Slovenska. Aj tento rok očakávajú poľnohospodári značné regionálne rozdiely v množstve aj kvalite úrody. Dôvodom sú nerovnomerné zrážky.
Zomrel veľký bača, Bertin Zúbek
So zármutkom sme prijali správu, že v utorok 25. júna 2019 nás vo veku 72 rokov navždy opustil dlhoročný bača Bertin Zúbek.