Podpoľanci objavovali vlastné chute
07/06/2016 | RPPK Zvolen
V Lieskovom sa 4. júna 2016 piatykrát stretli miestni kulinári na Tradičnej chuti Podpoľania, aby objavili pôvodné jedlá svojho regiónu.

Hlavným organizátorom bola obec Lieskovec, spoluorganizátormi boli Občianske združenia Podpoľanie a NAŠA LIESKA, Tradičná chuť regiónov Slovenska. Na organizácii sa podieľala aj Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Zvolen s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.
Tradičná chuť Podpoľania má za cieľ uchovávať v regionálnom jedálnom lístku tradičné jedlá vidieka a ich pôvodné chute. Celkovo bolo prihlásených 15 súťažných družstiev po dvoch členov. Súťažilo sa v kategóriách:
- Múčne jedlá
- Mliečne jedlá
- Zeleninové jedlá
- Polievka
- Mäsové jedlá

Hodnotiaca porota na čele s prof. Golianom zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre mala pri hodnotení ťažkú úlohu vybrať najlepšie a najchutnejšie jedlá. Víťazné jedlá ako aj súťažiaci získali certifikát, ktorý môžu používať pri svojej ďalšej prezentácii.
Víťazmi v jednotlivých kategóriách sú:
Kategória | Súťažné družstvo | Tradičné podpolianske jedlo |
Mliečne jedlá | Juliana Mravcová, Mária Bellová | Hustie hrčky |
Mäsové jedlá | Anna Mokošová, Zuzana Ukropová | Dobronivská pražená kapusta |
Polievky | Anna Puškárová, Eva Lukešová | Geršňa |
Zeleninové jedlá | Štefan Chvojka | Chrenová omáčka |
Múčne jedlá | Anna Ďurečková, Gizela Debnárová | Knedle mojej starej mamky |
Počas celého dňa bol bohatý kultúrny program, ktorý zabezpečili rôzne folklórne skupiny, rovnako aj prezentácia ľudových výrobkov, mini zoo, sokoliari a ďalšie sprievodné akcie. Šiesty ročník sa uskutoční v obci Vígľaš – Pstruša, ktorej starosta prevzal putovnú štandardu.
