Taliansko pozná recept na mliečnu krízu

Taliansko zavedie povinné označovanie krajiny pôvodu pri mliečnych výrobkoch, oznámil v pondelok 6. júna premiér Matteo Renzi. Mliečne výrobky tak budú mať označenie „vyrobené v Taliansku“ alebo „vyrobené v EÚ/mimo EÚ“.
 
 
Podľa vyhlášky budú musieť výrobcovia uviesť zdroj suroviny, ktorú použili v mliečnych výrobkoch ako je mlieko, syr, maslo a jogurt. Rovnako budú musieť uvádzať krajinu pôvodu, miesto balenia a krajinu, v ktorej bol výrobok spracovaný.
 
Taliansky premiér Matteo Renzi zmeny ohlásil na stretnutí Národnej konfederácie talianskych poľnohospodárov, inak známej pod názvom Coldiretti, v piatok 3. júna v Miláne.
 
"Nariadenie bude mať formu medzirezortnej vyhlášky pre označovanie pôvodu mlieka a spracovaných mliečnych produktov," povedal Renzi. „Tento dokument som už podpísal, nechávame ho teraz odobriť v Bruseli. Mliečna kríza vyžaduje činy, nie slová.“
 
Vizualizácia novej značky Made in Italy. Zdroj: twitter.com/MipaafSocial
 
Taliansky minister poľnohospodárstva Maurizio Martina povedal, že ide o "historický krok" pre výrobcov a poľnohospodárov v krízovej situácii. Prezident zduženia Coldiretti Roberto Moncalvo nariadenie označil ako "historický úspech pre poľnohospodárov a spotrebiteľov".
 
Moncalvo dodal, že polovica talianskych spotrebiteľov je ochotná zaplatiť až o 20 % viac za mlieko a mliečne výrobky, ktoré majú označenie "vyrobené v Taliansku".
 
Združenie Coldiretti na svojich webových stránkach uviedlo, že vyhláška bude chrániť 120-tisíc pracovných miest v talianskom sektore mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré majú ročný objem 28 miliárd eur. Talianske mliečne výrobky sú v porovnaní s inými potravinami v tuzemskej oblasti z ekonomického hľadiska najvýznamnejšie.
 
 
Európska komisia doteraz odmieta schválenie právneho predpisu o povinnom označovaní pôvodu mliečnych výrobkov pre všetky členské štáty. Brusel argumentuje, že podľa ich údajov by to zvýšilo výrobné náklady na koncových spotrebiteľov, ktorí si za tieto informácie nie sú ochotní priplatiť. Členské krajiny EÚ tak tento problém riešia na národnej úrovni.
 
Taliansky premiér Matteo Renzi na stretnutí Coldiretty. Zdroj: coldiretti.it
 
S názorom EK nesúhlasia poslanci Európskeho parlamentu, ktorí chcú presadiť povinné označovanie potravín v celej EÚ. „Prieskumom sa nedalo nájsť žiadne jasné vysvetlenie pre vysoké odhady nákladov, ktoré tieto podniky poskytli,“ uviedli poslanci. Chýba im aj zohľadnenie pozitívnych aspektov označovania krajiny pôvodu.
 
Nariadenia EÚ o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom umožňujú členským štátom zaviesť ďalšie povinné údaje pre označovanie určitých kategórií potravín - vrátane označenia pôvodu - pokiaľ sú tieto informácie oprávnené z dôvodu ochrany verejného zdravia alebo spotrebiteľov.
 
Talianska vyhláška ešte potrebuje získať súhlas Európskej komisie. To by však nemalo byť ťažké, pretože v Európe už precedens existuje: v marci tohto roka dostalo zelenú pre svoj návrh Francúzsko, aby výrobcovia informovali o krajine pôvodu vybraných mliečnych a mäsových výrobkov.
 
V prípadoch, keď bol výrobok spracovaný a balený v tej istej krajine, pôvod môže indikovať veta "krajina pôvodu: Taliansko".
 
V prípade, že spracovanie, balenie alebo získavanie surovín na výrobu sa odohráva v rôznych krajinách, Taliani chcú zaviesť vety: "krajina pôvodu: krajiny EÚ a / alebo krajiny mimo EÚ (s konkrétnymi názvami štátov)".
 
Potraviny, ktoré majú chránené označenie pôvodu  alebo chránené zemepisné označenie, budú oslobodené od požiadaviek na označovanie pôvodu. Taliansko má medzi krajinami EÚ najviac takýchto výrobkov, spolu so 49 druhmi chránených syrov.
 
Podľa prieskumu Eurobarometra z roku 2013 vyhlásilo 90 % respondentov EÚ, že je dôležité, aby bol riadne označený pôvod mäsa, ktoré sa používa v spracovaných potravinárskych výrobkov. 84 % z nich si podľa prieskumu myslí, že by tieto informácie nemali chýbať ani pri mlieku a mliečnych výrobkoch.
 
Na Slovensku musia výrobcovia podľa platnej legislatívy uvádzať krajinu alebo miesto pôvodu iba pri niektorých produktoch. Slovenské produkty môžu získať ocenenie Značka kvality SK a Značka kvality SK GOLD. Týmto ocenením, ktoré sa odovzdáva už od roku 2004, sa môže aktuálne pýšiť už 1066 rôznych domácich kvalitných potravín od 139 domácich výrobcov.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce