Ruské embargo má platiť aj v roku 2017

Ruské embargo potravinárskych výrobkov z krajín EÚ bude predĺžené až do konca roku 2017. Podľa návrhu nariadenia vlády sa zoznam zakázaných potravín alebo krajín nezmení.
 
 
Vláda nemá v úmysle rozšíriť zoznam zakázaného dovozu potravín, ktoré v súčasnej dobe zahŕňa ovocie, zeleninu, mäso, hydinu, ryby, mlieko a mliečne výrobky; ani zvýšiť počtu krajín postihnutých zákazom, povedal počas posledného májového týždňa ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačjov.
 
„Ministerstvo poľnohospodárstva už začalo pripravovať návrh vyhlášky o predĺžení platnosti protiopatrenia až do konca roka 2017. Zoznam zakázaných výrobkov nerozšírime, hovoríme iba o predĺžení doby," povedal Tkačjov.
 
Návrh novej vyhlášky bude predložený prezidentovi Vladimirovi Putinovi na schválenie. Podľa ruskej štátnej agentúry TASS, ktorej poskytol informácie podpredseda vlády Arkadij Dvorkovič, je embargo v súčasnej dobe platné do konca augusta. „Myslím, že tieto dokumenty budú schválené. Jedinou možnosťou zrušenia embarga by boli zázračné zmeny v geopolitike,“ dodal Dvorkovič.
 
Tkačjov povedal, že predĺženie embarga bolo „dobrou správou pre domácich poľnohospodárskych výrobcov." Situácia v Rusku však nie je ideálna. Správa Komisie v jeseni roku 2015 uvádza, že ruskí výrobcovia neboli schopní držať krok s dopytom po určitých výrobkoch, najmä syrov a mliečnych výrobkov.
 
"Na strane dopytu sú ruská spotreba a dovoz aj naďalej nízke ako v minulom roku preto, že Rusko nemôže kompenzovať zákaz dovozu syra z európskych krajín - ani pomocou importu z  iných krajín, ani tým, že produkuje viac doma," píše sa v správe. V poslednej dobe mohli spracovateľské závody na Novom Zélande znovu vyvážať do Ruska, ale nedá sa očakávať žiadny významný nárast importu syrov. Zdá sa, že ich miesto zaujme výroba lacnejších analógových syrov (na báze mliečnych bielkovín a rastlinných tukov).
 
Ako sme už na sppk.sk informovali, podľa údajov EÚ klesol vývoz do Ruska od zavedenia embarga o 43 %. Ročná strata predstavuje okolo 4,4 miliardy eur. Tieto straty boli mierne kompenzované rastúcim vývozom z iných krajín ako sú USA, Čína, Hongkong, Južná Kórea a ďalšie ázijské trhy.
 
Dosah embarga
 
V novembri minulého roka analytik Euromonitoru Kinda Cheib pre portál FoodNavigator zhodnotil, že veľké krajiny ako Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo pravdepodobne stratia menej ako 1 % príjmov z vývozu v dôsledku pokračujúceho zákazu; naopak, menšie krajiny budú postihnuté viac. "Štáty ako Estónsko by mali byť veľmi ovplyvnené. Krajina predpokladá asi 16 %-ný pokles príjmov z vývozu," dodal Cheib.
 
Vlani v auguste Rusko rozšírilo zákaz aj na Island, Lichtenštajnsko, Albánsko a Čiernu Horu.
 
V roku 2013 bolo Rusko druhou najdôležitejšou exportnou poľnohospodársko-potravinárskou destináciou pre európske krajiny s tovarom v hodnote zhruba 11,6 miliardy eur. Hoci slovenskí producenti zaznamenali neveľké straty, škody súvisiace s ruským embargom sa však v čoraz väčšej miere vyskytujú aj u nás. Ide predovšetkým o druhotný dopad embarga, keď sú na náš trh dovážané produkty z iných štátov EÚ, ktoré nemohli byť realizované na ruskom trhu. Ohrozený je najmä trh s mliekom a ošípanými.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce