Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2016
Od januára do konca septembra 2016 pracovalo v potravinárskom priemysle 30 696 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2015 sa stav zvýšil o 1 027 zamestnancov, čo predstavuje 3,5 %.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január - september 2016
V období január – september 2016 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 847 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2015 to predstavuje nárast o 4,3 %.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
HOVORME O JEDLE očami médií
O tom čo sa v obchode predáva, kde to vyrastie či odkiaľ sa to dovezie, rozhoduje len spotrebiteľ. Ak bude preferovať kvalitné domáce produkty, prispôsobí sa tomu predaj aj výroba.
Jozef Sedlák, denník Pravda
Pozvánka na seminár Poľnohospodárstvo a rozvoj najmenej rozvinutých okresov SR
Seminár sa bude konať 28. novembra 2016 o 13.00 v reštaurácii Šport, Námestie osloboditeľov 1, Prešov – Solivar. Viac informácií nájdete v článku.
SPPK
Veľtrh potravín, nápojov a pohostinnosti v Šanghaji aj s účasťou Slovenska
V dňoch 7. - 9. novembra sa v šanghajskom SNIEC v mestskej časti Pudong uskutočnil jeden z dvoch najväčších rivalizujúcich veľtrhov potravín, nápojov a pohostinnosti. Historicky prvú účasť zaznamenalo aj Slovensko.
Generálny konzulát SR v Šanghaji
Jesenné práce a činnosti poľnohospodárov v 45. týždni
Jesenné práce v 45. týždni boli ovplyvnené počasím, ale v prípade väčších subjektov aj podávaním žiadostí a nahrávaním údajov do systému, ktorý je náročný na čas a úpravy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Poznáme víťazov 4. ročníka týždňa Hovorme o jedle
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Centrom rozvoja znalostí o potravinách vyhlásili 16. novembra víťazov 4. ročníka súťaže Hovorme o jedle.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Z porady v Liptovskej Tepličke
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora uskutočnila 10. a 11. novembra 2016 v Liptovskej Tepličke poradu riaditeľov regionálnych komôr a regionálnych komôr so štatútom.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Pozvánka na konferenciu na tému Bioenergia
Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora organizuje slovensko-nemeckú konferenciu na tému „Bioenergia“. Konferencia sa uskutoční 29. novembra 2016 v Bratislave.
SNOPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až august 2016 a 2015 /v mil. EUR/
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až august 2016 bolo pasívne v objeme – 882,6 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 236,3 mil. EUR /36,6 %/.
Mgr. Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Do pozornosti
TÉMA TÝŽDŇA: Nežná revolúcia
Hoci bola Nežná revolúcia míľnikom v našich dejinách, verejnosť a štát po roku 1989 akosi zabudli, že agropotravinárstvo musí fungovať aj po prevratných politicko-spoločenských udalostiach.
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až august 2019 a 2018
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až august 2019 bolo pasívne v objeme - 1 191,9 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 57,1 mil. EUR /5,0 %/.
Prudký nárast svetových cien cukru
Októbrový nárast indexu cien potravín FAO je prvým výraznejším medzimesačným nárastom od mája tohto roka. Rast cien cukru a obilnín kompenzoval len minimálny pokles pri mlieku a mliečnych výrobkoch.
Rokovanie s Progresívnym Slovenskom
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR rokovala 6. novembra s ďalšou politickou stranou – tentokrát s vedením Progresívneho Slovenska.
Monitoring jesenných prác k 7.11. 2019
Cukrová repa je po 44. týždni pozberaná na 49 % výmery, tempo zberu je prispôsobené harmonogramu dodávok. Zber slnečnice je ukončený na 99 % výmery, zber zemiakov na 94 % výmery.