Patentovanie živých organizmov - Trójsky kôň nadnárodných spoločností
V súvislosti s GMO je patentovanie živých organizmov uvádzané ako jeden z najkontroverznejších aspektov šírenia pestovania geneticky modifikovaných plodín vo svete. Pre širokú verejnosť je to trochu prekvapujúce, ale je to z dôvodu, že podstata a dôsledky patentovania sú väčšinou známe iba úzkemu okruhu odborníkov a podnikateľských kruhov. Ak niekto nezainteresovaný sleduje diskusiu o GMO,
Biotechnologickej loby sa podarilo stiahnuť Séraliniho článok
Napokon sa stalo to, čo sa čakalo už dávnejšie: redakčná rada vedeckého časopisu Food and Chemical Toxicology nakonec neodolala enormnému tlaku biotechnologickej loby a Monsanta a v posledný novembrový týždeň oznámila, že dôjde k stiahnutiu široko medializovaného vedeckého článku prof. Gilles-Eric Séraliniho, ktorého výsledky naznačili existenciu veľkých rizík spojených s konzumáciou potravín na báze geneticky modifikovaných plodín (GMP) [1]
GMO: existuje vedecký konsenzus ohľadom neškodnosti?
Boj o verejnú mienku ohľadom rôznych kontroverzných technológií neprebieha iba v oblasti samotného vedeckého výskumu, ale podstatne viac formou „Public Relation“, ktorá je silnou stránkou práve výrobcov týchto technológií, mocných nadnárodných korporácií. A tak sa i v prípade GMO zo železnou pravidelnosťou objavujú uisťujúce a upokojujúce bohorovné vyhlásenia zo strany „autorít“ doprevádzané inými formálnymi gestami.
Obchodné reťazce a Európska komisia - medzi nádejou a dezilúziou
V júli 2014 vydala Európska komisia dlho očakávané Oznámenie[1] k potieraniu nekalých obchodných praktík, ktorého hlavným návrhom je voľba samoregulácie ako nástroja na riešenia zadefinovaného problému. Oznámenie by malo byť záverom verejnej konzultácie vo forme Zelenej knihy o nekalých obchodných praktikách[2], ktorá prebehla na jar 2013 a treba povedať, že jeho obsah je najmä pre potravinárov a poľnohospodárov, ktorá sú obeťami uplatňovania nekalých obchodných praktík, hlbokým sklamaním. A nielen to. Na základe skutočností, ktoré budem analyzovať nižšie, je navrhnuté riešenie tak absurdné, že sa možno legitímne pýtať, kde berie EK bohorovnosť a aroganciu s takýmto niečím vôbec prísť.

Codex Alimentarius
CODEX ALIMENTARIUS Codex Alimentarius (CA) znamená v preklade z latinčiny "potravinársky zákonník". Je to zbierka medzinárodne schválených potravinových noriem, ktoré majú chrániť...
Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat
Na stránke EFSA bola zverejnená publikácia s názvom „Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat“.
Skladovanie vajec a Salmonella
Na stránke EFSA bola zverejnená publikácia s názvom „Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens“, v ktorej sa okrem iného hovorí o tom, že predĺženie doby skladovania vajec doma alebo v obchodoch môže zvýšiť riziko nakazenia Salmonellou.
Stanovisko k súčasným hodnotám MRL pre kaptán
Podľa článku 12 nariadenia (EC) 396/2005 úrad EFSA prehodnotil maximálne hodnoty rezíduí (MRL) pre pesticíd aktívnu látku kaptán s cieľom hodnotenia výskytu rezíduí tejto látky v rastlinách, spracovaných komoditách, plodinách a hospodárskych zvierat.
Vedecké stanovisko hodnotenia kaolínu a sodnej soli polyakrylovej kyseliny
Vedecké stanovisko úradu EFSA zaoberajúce sa hodnotením bezpečnosti kaolínu, ktorý sa používa v kombinácii so sodnou soľou kyseliny polyakrylovej, je inkorporovaný v plynnej ochrannej vrstve kopolyméru etylén-vinyl alkoholu (EVOH).
V Seliciach návštevníkov oboznámili o nových trendoch v zbere a pestovaní kukurice
V Seliciach sa nedávno uskutočnil už siedmy ročník Dňa poľa kukurice. Cieľom podujatia je každoročne pestovateľov informovať o nových trendoch v zbere i samotnom dorábaní našej druhej najdôležitejšej plodiny. Tento rok zavítalo do Selíc vyše päťsto návštevníkov.
Do pozornosti
Pracovná skupina pre zdravie a životné podmienky zvierat
V IT začne od 1. januára 2019 platiť digitálny systém prostredníctvom webového portálu, kde budú poľnohospodári vypĺňať rôzne údaje o vykonaných opatreniach týkajúcich sa pohody zvierat.
Pracovná skupina pre hovädzie a teľacie mäso
V IT začne od 1. januára 2019 platiť digitálny systém prostredníctvom webového portálu, kde budú poľnohospodári vypĺňať rôzne údaje o vykonaných opatreniach týkajúcich sa pohody zvierat.
Kto bude skutočný poľnohospodár na Slovensku po roku 2020
V súčasnosti pri príprave Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 a príprave Strategického plánu pre Slovensko rezonujú dve hlavné témy – stropovanie priamych platieb a definícia skutočného poľnohospodára.
Zelená nafta je zelenou pre vidiek
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta projekt zelenej nafty 2019. Finančná pomoc v objeme 30 miliónov eur môže totiž výrazne oživiť slovenské poľnohospodárstvo, ktoré v podmienkach jednotného európskeho trhu nutne potrebuje zvyšovať svoju konkurencieschopnosť.
Pracovná skupina pre SPP - november 2018
Spravodajcovia budú prezentovať návrhy správ EP dňa 21. novembra 2018. Pozmeňovacie návrhy sa budú dať odoslať do 3. decembra 2018. Ak bude zaslaných niekoľko tisíc návrhov, hrozí oneskorenie procesu prijatia správ. Vzhľadom na to Copa a Cogeca nepredpokladajú, že by sa o návrhoch SPP stihlo v AGRI hlasovať vo februári 2019, najskôr bude hlasovanie možné v marci 2019.