Šľachtenie a genetická manipulácia
Sú plodiny získané genetickou manipuláciou rizikovejšie ako plodiny, ktoré sú výsledkom tradičného šľachtenia?
Patentovanie živých organizmov - Trójsky kôň nadnárodných spoločností
V súvislosti s GMO je patentovanie živých organizmov uvádzané ako jeden z najkontroverznejších aspektov šírenia pestovania geneticky modifikovaných plodín vo svete. Pre širokú verejnosť je to trochu prekvapujúce, ale je to z dôvodu, že podstata a dôsledky patentovania sú väčšinou známe iba úzkemu okruhu odborníkov a podnikateľských kruhov. Ak niekto nezainteresovaný sleduje diskusiu o GMO,
Biotechnologickej loby sa podarilo stiahnuť Séraliniho článok
Napokon sa stalo to, čo sa čakalo už dávnejšie: redakčná rada vedeckého časopisu Food and Chemical Toxicology nakonec neodolala enormnému tlaku biotechnologickej loby a Monsanta a v posledný novembrový týždeň oznámila, že dôjde k stiahnutiu široko medializovaného vedeckého článku prof. Gilles-Eric Séraliniho, ktorého výsledky naznačili existenciu veľkých rizík spojených s konzumáciou potravín na báze geneticky modifikovaných plodín (GMP) [1]
GMO: existuje vedecký konsenzus ohľadom neškodnosti?
Boj o verejnú mienku ohľadom rôznych kontroverzných technológií neprebieha iba v oblasti samotného vedeckého výskumu, ale podstatne viac formou „Public Relation“, ktorá je silnou stránkou práve výrobcov týchto technológií, mocných nadnárodných korporácií. A tak sa i v prípade GMO zo železnou pravidelnosťou objavujú uisťujúce a upokojujúce bohorovné vyhlásenia zo strany „autorít“ doprevádzané inými formálnymi gestami.
Obchodné reťazce a Európska komisia - medzi nádejou a dezilúziou
V júli 2014 vydala Európska komisia dlho očakávané Oznámenie[1] k potieraniu nekalých obchodných praktík, ktorého hlavným návrhom je voľba samoregulácie ako nástroja na riešenia zadefinovaného problému. Oznámenie by malo byť záverom verejnej konzultácie vo forme Zelenej knihy o nekalých obchodných praktikách[2], ktorá prebehla na jar 2013 a treba povedať, že jeho obsah je najmä pre potravinárov a poľnohospodárov, ktorá sú obeťami uplatňovania nekalých obchodných praktík, hlbokým sklamaním. A nielen to. Na základe skutočností, ktoré budem analyzovať nižšie, je navrhnuté riešenie tak absurdné, že sa možno legitímne pýtať, kde berie EK bohorovnosť a aroganciu s takýmto niečím vôbec prísť.

Codex Alimentarius
CODEX ALIMENTARIUS Codex Alimentarius (CA) znamená v preklade z latinčiny "potravinársky zákonník". Je to zbierka medzinárodne schválených potravinových noriem, ktoré majú chrániť...
Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat
Na stránke EFSA bola zverejnená publikácia s názvom „Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat“.
Skladovanie vajec a Salmonella
Na stránke EFSA bola zverejnená publikácia s názvom „Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens“, v ktorej sa okrem iného hovorí o tom, že predĺženie doby skladovania vajec doma alebo v obchodoch môže zvýšiť riziko nakazenia Salmonellou.
Stanovisko k súčasným hodnotám MRL pre kaptán
Podľa článku 12 nariadenia (EC) 396/2005 úrad EFSA prehodnotil maximálne hodnoty rezíduí (MRL) pre pesticíd aktívnu látku kaptán s cieľom hodnotenia výskytu rezíduí tejto látky v rastlinách, spracovaných komoditách, plodinách a hospodárskych zvierat.
Vedecké stanovisko hodnotenia kaolínu a sodnej soli polyakrylovej kyseliny
Vedecké stanovisko úradu EFSA zaoberajúce sa hodnotením bezpečnosti kaolínu, ktorý sa používa v kombinácii so sodnou soľou kyseliny polyakrylovej, je inkorporovaný v plynnej ochrannej vrstve kopolyméru etylén-vinyl alkoholu (EVOH).
Do pozornosti
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január - september 2018
V období január – september 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 937 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2017 to predstavuje nárast o 5,9 %.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2018
Od januára do konca septembra 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 099 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2017 sa stav zvýšil o 963 zamestnancov, čo predstavuje 3,1 %.
Pracovná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo
Vo väčšine krajín ekologická výroba narastá (IT, SE, AT, FI, UK, BE), v niektorých musia riešiť klimatické podmienky (sucho v NL, FR) a nedostatok ekologických krmív napr. v DE.
Aktívne v COPA COGECA
Zástupca SPPK sa 25. októbra 2018 zúčastnil zasadnutia pracovnej skupiny pre rozvoj vidieka pri COPA COGECA a nasledujúci deň skupiny pre občiansky dialóg na rovnakú tému.
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až august
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až august 2018 bolo pasívne v objeme – 1 146,4 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 281,6 mil. EUR /32,6 %/.