Únia potravinárov Slovenska upozorňuje na nevyhnutnosť investícií do obnovy výrobných technológií v potravinárskom priemysle
V utorok 10. 2. 2015 sa na pôde SPPK uskutočnilo Valné zhromaždenie Únie potravinárov Slovenska. Zúčastnení sa zamerali na hlavné ciele, ktorými je obhajoba a ochrana spoločných záujmov a presadzovanie požiadaviek svojich členov v záujme rozvoja a zveľaďovania potravinárskej výroby na Slovensku.
EFSA trvá na neškodnosti Bisfenolu A (BPA) napriek opačnému názoru rozhodujúcej časti vedeckej komunity
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal 21. januára 2015 vedecké stanovisko k obalovému materiálu, produktu chemickej syntézy, nazývanému Bisfenol A (BPA). Je to látka, ktorá sa vo veľkom používa v potravinárskych i nepotravinárskych aplikáciách...
Podpora v poľnohospodárstve sa od 1.1.2015 mení
Od tohto roku sa začína na Slovensku uplatňovať nový systém podpôr. Systém SAPS pokračuje, pričom platba na hektár sa skladá zo základnej sadzby a z platby za ozeleňovanie teda „greening“. Zároveň sa zavádza nová platba pre mladých poľnohospodárov na prvých 28 hektárov.
Na Turci ocenili prácu poľnohospodárov
V obci Belá-Dulice sa pri príležitosti 25. výročia novodobej agrárnej politiky na Slovensku uskutočnilo slávnostné odovzdanie cien Turčiansky naj poľnohospodár a Turčianska mliečna liga 2015.

Návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy
Začiatok MPK: 12:11.2013 Koniec MPK: 02.12.2013
Nová rozhlasová relácia pre poľnohospodárov a vidiek
Od nového roka vysiela Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) - Rádio Regina každú stredu v čase od 10.00 h do 11.00 h novú reláciu Farmár, venovanú problematike poľnohospodárstva a vidieka.
Pôda ako finančný produkt a predmet investovania
Vývoj za posledné desaťročia nezadržateľne smeruje k postupnému zaradeniu všetkých sfér ľudskej existencie do oblasti podnikania, do všetkého je možné investovať, všetko možno kúpiť, všetko môže byť zdrojom zisku.
Informačný deň programu Horizont 2020
Dňa 12.2.2015 sa v priestoroch Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Lužiankach uskutoční informačný deň ,,Potravinová bezpečnosť, poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo v Horizonte 2020 “
Ing. Ján Baršváry
Možnosti účasti zástupcov SPPK v skupinách civilného dialógu Európskej komisie
SPPK je už od roku 2004 členom organizácie COPA-COGECA, ktorá združuje profesionálne organizácie poľnohospodárov a potravinárov z krajín EÚ. Vďaka členstvu v tejto organizácií majú zástupcovia SPPK možnosť lobovať na úrovni EÚ za záujmy slovenských poľnohospodárov a potravinárov.
Komisia navrhuje predĺžiť uzávierku prihlášok pre priame platby
Komisia dnes navrhla predĺženie lehoty pre žiadosti o podporu pre priame platby, do pondelka 15. júna. To predstavuje predĺženie o jeden mesiac, z pôvodnej lehoty 15. mája. Predĺženie sa tiež vzťahuje na platby na plochu v rámci druhého piliera SPP...
Do pozornosti
Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.
Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat
Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.
Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu maltogénnej amylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus subtilis NZYM-OC
Stanovisko panela CEP EFSA k bezpečnosti enzýmov GMMO
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskeho enzýmu acetolaktát dekarboxylázy z geneticky modifikovaného kmeňa Bacillus licheniformis NZYM-JB
Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín
Verejná konzultácia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k návrhu vedeckého stanoviska ohľadom hodnotenia zdravotných rizík súvisiacich s prítomnosťou kyanogénnych glykozidov v iných potravinách ako sú surové marhuľové jadrá.