Návrh rozpočtu europoslanci odmietli, rokovania o SPP však môžu začať

Politické skupiny v Európskom parlamente (EP) takmer jednohlasne rozpočet 2014-2020 odmietli. Národné záujmy však tento politický signál oslabujú. Očakáva sa dohoda po splnení troch základných podmienok europoslancov. Päť politických skupín Európskeho parlamentu (ľudovci, socialisti, liberáli, zelení a nordická ľavica) predložili minulý týždeň ostro naformulované uznesenie, ktoré odmieta sedemročný rozpočtový rámec EÚ, ako sa na ňom dohodli lídri na februárovom summite. V dnešnom hlasovaní Európsky parlament toto uznesenie schválil. Jeho text zároveň formuluje „základné podmienky“ Európskeho parlamentu pre budúcu dohodu. Uznesenie má byť ukážkou jednoty EP pred rokovaniami s členskými štátmi. V pondelok však bolo jasné, že v skupine Európskej ľudovej strany (EĽS) sú rozdielne názory na formuláciu v rezolúcii, ktorá hovorí, že Parlament „odmieta rozpočet v jeho súčasnej podobe“. Skupina nemeckých europoslancov vo frakcii euroľudovcov pod vedením poslanca Herberta Reula nechcela ísť v otázke rozpočtu do konfliktu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Podobne zase britskí labouristi nezdieľajú spoločnú pozíciu S&D a sú na strane skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorí úsporný rozpočet EÚ podporujú. Poľskí europoslanci sa zase v národnej delegácii zhodli, že takýto rozpočet je pre krajinu jednoducho výhodný. Národní lídri, ktorí sa rozišli po februárovom summite domov, zhodne komunikovali dohodu o rozpočte ako svoje víťazstvo. 
 

Tri podmienky 

Parlament chce vo vzťahu k viacročnému rozpočtovému rámcu v prvom rade presadiť tzv. revíznu klauzulu, ktorá by umožnila prehodnotenie finančného výhľadu približne v polovici jeho trvania. Požadujú aj flexibilitu vo výdavkoch, teda možnosť presúvať zdroje z jednej výdavkovej oblasti do druhej podľa aktuálnych potrieb. Do tretice, Parlament dlhodobo presadzuje posilnenie tzv. vlastných zdrojov európskeho rozpočtu, ktoré by oslabili závislosť úniovej pokladnice na národných príspevkoch. 
 

Írske predsedníctvo musí teraz navrhnúť plán rokovaní. Ak všetko pôjde podľa plánu na jeseň by sa mal ukončiť schvaľovací proces pre približne 65 nariadení, ktoré tvoria právny základ európskeho rozpočtu. Európska komisia však musí ešte pre koncom apríla predložiť návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý je už súčasťou nového rozpočtovacieho obdobia. 
 

Pozície 

Europoslankyňa Anna Záborská (EĽS, KDH) dnes podporila spoločné uznesenie, v ktorom Európsky parlament neprijal dohodu šéfov vlád členských štátov 
 

"Predsedovia vlád členských štátov hovoria, že treba šetriť. To je síce pravda, ale zároveň stále viac krajín hovorí, že prekročia povolený deficit vo výške troch percent HDP," upozornila slovenská europoslankyňa. "Súhlasím s Josephom Daulom, že nemôžeme byť pesimisti a postaviť finančný rámec na tom, že kríza tu bude ešte ďalších sedem rokov. Buďme preto realisti a nájdime spôsob, ako prijať finančný rámec, ktorý bude možné prispôsobiť podľa toho, ako sa nám spoločne bude dariť prekonávať krízu a obnovovať prosperitu v celej Európe bez rozdielu," dodala Anna Záborská. 
 

„Občania únie potrebujú počuť, čo konkrétne pre nich spravíme. Čísla uvedené v rozpočtovej správe sú pre nich vzdialené. A našou povinnosťou je chrániť ich záujmy a nie záujmy vlád a inštitúcii,“ povedala v pléneeuroposlankyňa Monika Flašíková-Beňová (SD, SMER-SD). 
 

"Parlament nemôže prijať návrh zo strany členských štátov bez splnenia určitých základných podmienok. Musí existovať maximálna celková flexibilita a ambiciózna dohoda o vlastných zdrojoch. Európsky parlament tiež vyžaduje povinnú, právne záväznú a komplexnú revíziu viacročného finančného rámca, o ktorej sa rozhodne kvalifikovanou väčšinou v Rade," povedal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz
 

Napriek tomu, že rozpočet v rezolúcii europoslanci odmietli, podporili v hlasovaní rezolúciu týkajúcu sa Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), čím udelili EP negociačný mandát a to znamená, že rokovania trialógu môžu začať a je reálne, že dohoda o SPP bude dokončená do konca júna. Predseda COPA-COGECA, Gerd Sonnleitner vyzval ministrov poľnohospodárstva, aby schválili pozíciu k SPP na nadchádzajúcom rokovaní Rady, ktoré sa uskutoční 18-19. marca 2013, aby sa mohol začať proces rokovania medzi EP, EK a Radou ministrov a podarilo sa dosiahnuť dohodu do júna 2013. 
 

Vypracoval: Jozef Artim, Marianna Čertíková úrad SPPK
Zdroj: www.euractiv.sk

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce