Úprimne sklamaní

Poľnohospodári sú sklamaní z toho, že Slovenská republika na Rade Európskej únie odsúhlasila Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o obnove prírody. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa proti nemu ohradila už aj v minulosti napríklad aj protestom v Štrasburgu, počas ktorého vlani v júli európski poľnohospodári vrátane slovenských vyjadrili voči pripravovaným zmenám svoje dôrazné „nie“. Schválené nariadenie hodnotí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako nekoncepčné a s nedostatkami, ktoré sa mohli odstrániť včasnou komunikáciou s poľnohospodármi.

Nariadenie o obnove prírody schválila 17. júna Rada Európskej únie. Prešiel tesne, a to vďaka odsúhlaseniu Rakúska a Slovenska. Za nariadenie nakoniec zahlasoval minister životného prostredia Tomáš Taraba, hoci pôvodne bol proti. Krajiny, ktoré zmenu podporili, predstavujú 66,08 % obyvateľov EÚ, pričom na schválenie bolo potrebných 65 %. Proti hlasovalo Taliansko, Maďarsko, Poľsko, Švédsko, Fínsko a Holandsko. Belgicko sa zdržalo hlasovania.

Podľa schváleného nariadenia budú musieť členské krajiny obnoviť do roku 2030 necelú tretinu biotopov, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Nariadenie určuje pravidlá, na základe ktorých sa budú biotopy obnovovať. Hoci vďaka úspešnému minuloročnému protestu európskych poľnohospodárov pred sídlom Európskeho parlamentu v Štrasburgu vypadla z tohto materiálu sporná časť týkajúca sa poľnohospodárstva, jeho konečná podoba, ktorú pred pár dňami odhlasovala Rada EÚ, nakoniec s kapitolou poľnohospodárstva predsa len počíta. Otázky, nakoľko sa ochrana biotopov dotkne poľnohospodárskej produkcie alebo povinnosti predsa len zavádzať úhor v krajine, sú natoľko zásadné, že o nich mala byť vedená diskusia aj so slovenskými poľnohospodármi. 

„Z rozhodnutia Rady EÚ sme úprimne sklamaní. Očakávali sme, že nariadenie nebude zo strany Slovenskej republiky podporené. Materiál nie je dobrý a koncepčný. Mal ísť do ďalšieho čítania, aby sa na európskej úrovni ešte viac precizoval. Veď nie nadarmo viaceré krajiny zaň nehlasovali alebo sa zdržali hlasovania. Napríklad nepoznáme, odkiaľ sa zoberú finančné zdroje na obnovu biotopov. Pokiaľ by to malo ísť na úkor financií zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky, nebude to dobrý signál pre poľnohospodárov. Otázka úhoru je veľmi veľkou a citlivou témou, ku ktorej sa musíme právom dopredu vyjadriť,“ uviedol v reakcii predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.

Na základe schváleného európskeho nariadenia si teraz pripravia vlastnú legislatívu jednotlivé členské krajiny. Aj preto bude podľa SPPK zásadné, aby sa v tejto časti legislatívneho procesu slovenskí poľnohospodári neobišli. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora si uvedomuje, že biotopy obnoviť potrebujeme. Ale mali by sme to urobiť vyvážane, aj s ohľadom na životné prostredie a výrobu potravín pre stále sa zvyšujúci počet obyvateľov EÚ.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce