Optimistická sezóna

Pestovatelia cukrovej repy sú pred začiatkom cukrovarníckej kampane optimisticky naladení. Mohli by zaznamenať v poľnohospodárstve zriedkavý jav, keď sa stretne dobrá úroda s dobrou cenou.

Zástupcovia Slovenských cukrovarov s.r.o. a pestovatelia cukrovej repy sa stretli na Dni cukrovej repy v obci Selice pri Šali, aby pred ostrým štartom kampane prediskutovali aktuálne témy v sektore a strávili ešte príjemný rodinný deň s kolegami, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň, ale boria sa aj s podobnými problémami.

Úrodný rok

Slovenské cukrovary s.r.o. v Seredi spolupracujú s 134 pestovateľmi, ktorí dnes pestujú cukrovú repu na 13 063 ha, čo je druhá najvyššia výmera v histórii existencie cukrovaru. Adrián Šedivý z cukrovarov preto vyzdvihol na podujatí prácu poľnohospodárov a poďakoval všetkým, ktorí sa pričinili k udržaniu pestovania cukrovej repy na našich poliach. „Tento rok máme viac dôvodov na úsmev a radosť. Málokedy sa totiž stáva, že hovoríme o dobrom roku. Ešte stále s pokorou a odstupom, ale naozaj dúfame, že tento rok by mohol vyzerať priaznivo,“ povedal v príhovore Adrián Šedivý.

Porasty u nás vyzerajú podľa predsedu Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róberta Kovácsa podobne dobre ako v prímorských krajinách napríklad v Holandsku či Belgicku. Poľnohospodárstvo je však nepredvídateľné, preto každý čaká na potvrdenie úspechu počas kampane.

Aktuálny optimizmus je znásobený aj spomienkou na minuloročné extrémne sucho, ktoré zdecimovalo aj pestovateľov cukrovej repy. Napriek minime vlahy počas letných mesiacov však úroda nakoniec dosiahla priemer 54 ton. Triezve odhady odborníkov zo sektora hovoria tento rok o úrode 65-66 ton. Veľká úroda však skôr nejde ruka v ruke s vysokou cukornatosťou, preto budú pestovatelia pozorne sledovať vývoj počasia v najbližších 2-3 týždňoch, počas ktorých si poľnohospodári prajú ešte nejaké zrážky. „Náš plán pri príprave strategického plánu bolo dostať cukrovú repu do viazaných platieb a to sa nám prakticky podarilo. Cieľ sme splnili preto, lebo sme na tom tvrdo pracovali a kompetentným vysvetľovali podstatu podpôr už niekoľko rokov pred prípravou novej politiky. Ideme však ďalej a nechceme podceniť situáciu ani dnes,“ povedal pred pestovateľmi Róbert Kovács, ktorý je zároveň aj predsedom Dozornej rady Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ako na hojdačke

Producenti cukru ešte stále spomínajú na mimoriadne ťažké roky, ktoré prežili. Začalo sa to liberalizáciou trhu v rokoch 2006 až 2008, kedy sa znižovala cena a odškodňovali sa pestovatelia, ktorí nepestovali. Potom prišla ďalšia výzva v podobe zrušenia kvót na cukor v roku 2017. Tieto míľniky však dokázala vertikála cukrová repa a cukor, v ktorej sme aj naďalej ako v jedinej vertikále sebestační, zvládnuť. „Myslím si preto, že si po týchto náročných rokoch zaslúžime aj takýto ročník, ktorý nám naleje do života novú energiu a chuť, aby sme pri pestovaní cukrovej repy zostali. Pretože cukrová repa na Slovensko patrí,“ dodal Adrián Šedivý, ktorý je zároveň aj členom Predstavenstva SPPK.

Naši pestovatelia však musia počas priaznivej sezóny myslieť aj na negatívne skutočnosti. Vojnový konflikt na Ukrajine dáva zabrať aj európskemu agropotravinárstvu. Obzvlášť však tomu slovenskému, ktoré priamo znáša dôsledky vojny na Ukrajine a v rámci dovozov ukrajinských agrárnych komodít je medzi prvými na rane. Producenti cukru cítia, že importy z Ukrajiny robia starosti nielen pri obilninách, ale už aj pri cukre. „Európska únia chce povoliť dovoz cukru do únie v objeme 500-tisíc ton. Viete dobre, čo tu narobili dovozy obilia, takže to nemôžeme mlčky tolerovať. Ukrajinu treba podporovať, ale medzitým sa sami neničme,“ povedal predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.

Začiatok kampane predpokladajú v cukrovare v Seredi na 15. september. Dovtedy by mali byť ukončené viaceré investičné projekty, ktoré počas posledného obdobia v cukrovare realizovali. Smelým plánom do budúcna je výstavba sila, čo predstavuje obrovskú investíciu. Ak však bude cukrovarnícky priemysel cítiť takúto veľkú podporu od pestovateľov ako v aktuálnom roku, tak sa tieto ciele podarí aj naplniť.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce