Región s výrazným vkladom poľnohospodárov

Zmienka o okrese Rimavská Sobota sa častokrát spája s faktom, ktorý hovorí o dlhodobo vysokej miere nezamestnanosti a nižšej životnej úrovni obyvateľstva. Práve preto je každá zmysluplná aktivita smerujúca k pozdvihnutiu životnej úrovne a zatraktívneniu regiónu mimoriadne cenená. O to zvlášť, ak za ňou stoja miestni poľnohospodári, ktorí sa nielenže venujú klasickej agropotravinárskej výrobe, ale do regiónu lákajú aj návštevníkov formou agroturistiky.

bratia Keľovci v diskusii s ústredným riaditeľom SPPK J. Artimom 

Do Veľkých Teriakoviec v okrese Rimavská Sobota sme zavítali ešte v lete, kedy sa počas sparných horúcich dní na tamojších poľnohospodárskych poliach uskutočnil žatevný výjazd. Debata sa pôvodne mala niesť najmä v znamení zberu letných a neskôr aj jesenných plodín. Po príchode do Veľkých Teriakoviec a letmom rozhliadnutí sa po okolí bolo hneď všetkým viac-menej jasné, že diskutovať sa ani zďaleka nebude len o tohtoročných úrodách a vplyve sucha.

Činnosť rodinnej firmy je bohatá: zameriava sa na rastlinnú a živočíšnu výrobu, pôsobí aj v oblasti lesného hospodárstva a agroturistiky. Hospodári na výmere 1620 ha poľnohospodárskej pôdy. Z toho orná pôda je o rozlohe 1100 ha a 500 ha sú trvalé trávne porasty. Najväčší podiel zaberá ozimná a jarná pšenica, pestujú aj kukuricu, ozimnú repku, sóju a ovos. Spomínané trvalé trávne porasty spásajú kravy bez trhovej produkcie mlieka a stádo 1200 kusov oviec, ktoré majú ako šľachtiteľský chov. 

Ako budú riešiť dôsledky tohtoročného extrémneho sucha, naznačili teriakovskí poľnohospodári už počas žatevného výjazdu a už vtedy pritom dôrazne odmietli znižovať počty zvierat: „Zvýšili sa nám krmoviny z minulého roka, takže práve tie nám urobia čiastočnú rezervu na najbližšie mesiace. Budeme sa snažiť použiť aj kŕmnu slamu z ovsa. Nechceme totiž znižovať stavy zvieratá. To by bol pre nás krok späť. My zvieratá jednoducho potrebujeme,“ rozhovoril sa Norbert Keľo z firmy Keľo a synovia s.r.o.

Ovce dávajú regiónu život

Rastlinná výroba je totiž finalizovaná najmä cez živočíšnu výrobu. Štyri plemená chovaných oviec (Berrichon du Cher, Ile de France, Blue de Maine a Lacaune) navyše predstavujú pomyselné zlato rodinného podniku. Baránky končia v plemenných chovoch na Slovensku  aj v zahraničí. Ovečky dojného plemena Lacaune s ročnou produkciou 70-tisíc litrov ovčieho mlieka vedia dať zase dostatok suroviny na to, aby v rodinnej firme mohli ovčie mlieko produkovať počas celého roka. A je mimoriadne žiadané. Časť z neho predávajú svojim odberateľom, ale gro ovčieho mlieka končí vo vlastnej syrárni. Vyrábajú z neho tradičné regionálne 100%tné ovčie výrobky ako syrové nite, bryndzu, žinčicu, parenice si ovčie syry. Čerešničkou na „bielej“ torte je ale regionálna špecialita – Klenovský syrec. Ako jediný slovenský výrobca ho vyrába na úrovni certifikovaného produktu s chráneným zemepisným označením CHZO. Takže zachovanie živočíšnej výroby je alfou a omegou aj po tohtoročnom extrémnom suchu a problémami s ním spojenými.

Na salaši najmä z domáceho

Produkty, ktoré bratia Keľovci s päťdesiatkou svojich spolupracovníkov vyrobia, predávajú následne aj vo vlastnej reštaurácii Salaš pod Maginhradom. Tradičná zrubová stavba v modernom šate no so všade prítomnými prvkami ľudovej architektúry láka pocestných z blízkeho regiónu a aj zo zahraničia a svojej výbornej povesti neostáva nič dlžná. Sediac na terase s výhľadmi na teriakovský chotár a neďaleký vrch Maginhrad, zrubové domčeky a malú zoologickú záhradu pri vstupe do areálu firmy chutia aj tradičné vlastné baranie špeciality akosi inakšie, lahodnejšie. Dvojnásobne to teší najmä vtedy, keď si spotrebiteľ uvedomí prepojenie úrody z blízkych polí a následnú premenu na lokálne špeciality podávané priamo na tanieri pre návštevníkov. Aj zrubové domy a aj mini zoo sú súčasťou projektu firmy Keľo a synovia. Na agroturizmus vsadili práve preto, aby pomohli regiónu nielen prilákať turistov, ale aj zvýšiť životnú úroveň tamojších obyvateľov.

Ovečky vo wellnese?

Ako jedna z mála slovenských poľnohospodárskych firiem dokonca postavila a od júla 2021 prevádzkuje wellness. V tých priestoroch stretnete aj ovečku – minimálne jednu, a to v bazéne, z plastu, v podobe detskej šmykľavky. A ešte jedna drobnosť – kým v iných wellness centrách pri vstupe predávajú plavecké potreby, v teriakovskom wellnesse si zákazníci pri kase môžu kúpiť miestne syrové špeciality. Aj to je odkaz pre návštevníkov, že si užívajú chvíle pohody a relaxu v prostredí, kde kraľujú svojou činnosťou miestni poľnohospodári.

„Wellness sme otvárali v najhoršom covidovom období. Boli aj nútené prestávky, takže úvod nás potrápil. Po skončení poslednej masívnej vlny covidu sa nám agroturistika celkom slušne rozbehla. Chodia k nám celoautobusové organizované zájazdy, ktoré cez deň idú na poznávacie výlety do okolia a večer sú u nás. Aj agroturistika chce čas, kým ľudia spoznajú lokalitu a ponúkané služby. Chce to jednoducho len prekonať obdobie, kým si ľudia k nám nájdu cestu,“ dodal Norbert Keľo.

Schádzajúc dole kopcom z priestorov wellnesu sa nám naskytajú pohľady na priľahlé pohorie Revúcka vrchovina. V diaľke sa črtajú obrysy turistickej rozhľadne na vrchu Maginhrad, odkiaľ pri ideálnom počasí možno vidieť aj Kráľovú hoľu či časť Maďarska. 17-metrová stavba je ďalším lákadlom pre návštevníkov regiónu. Časť jej stavby sa montovala kde inde, ako v priestoroch firmy Keľo a synovia a odtiaľ sa vrtuľníkom vyvážala na kopec.

posedenie na salaši s výhľadom na vrch Maginhrad

Dokonalá agroturistika je o spolupráci

Plány rodinnej spoločnosti do budúcna sa odvíjajú aj od spolupráce s okolitými poľnohospodárskymi firmami. Keľovci chcú totiž zriadiť lokálnu predajňu farmárskych výrobkov, v ktorej by sa zákazníkom predávali regionálne potraviny od viacerých výrobcov potravín. Pre dokonalosť a dômyselnú prepojenosť poskytovaných služieb v rámci agroturistiky totiž treba zapojiť aj širší región.

Spolupráca sa bude v budúcnosti určite dotýkať aj riešenia následkov klimatických zmien a ich predchádzania. Vodozádržné opatrenia v krajine môžu byť napríklad príležitosťou na vybudovanie malých rybníkov /príklad južných Čiech/, ktoré by nielen zadržiavali spadnuté zrážky, ale by zároveň slúžili ako možnosť ponúkať na Slovensku chované ryby pre lokálnych spotrebiteľov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce