Pracovná skupina pre bravčové mäso, 18. septembra 2020

Zhrnutie správy z mimoriadneho zasadnutia:

   Predsedal António Tavares (PT).

Okrúhly stôl o sanitárnych, trhových a medzinárodných dopadoch v súvislosti s potvrdením afrického moru ošípaných (AMO) v DE

Predsedajúci na úvod informoval o výsledku voľby novej prezidentky Copa, ktorou sa stala  Christiane Lambertová (FNSEA, FR), ktorá sama je chovateľkou ošípaných.

Ďalej potvrdil zmenu situácie na trhu kvôli potvrdenému výskytu AMO v DE. Ihneď po ohlásení nákazy v DE ukončila dovoz Čína (tá uzavrela trh aj mnohým iným krajinám Európy zasiahnutým AMO), DE je však jedným z najväčších európskych exportérov na ázijské trhy. Je preto nutné zvážiť požiadavku Komisii na podporu trhu s bravčovým mäsom v EÚ. DE sa aktuálne snaží rokovať s Čínou o uznaní regionalizácie. Ak by sa to podarilo, bol by to pokrok aj pre iné štáty do budúcnosti.

Situácia v jednotlivých štátoch:

DE reprezentantka informovala, že ide o oblasť blízko PL hraníc, už boli iniciované opatrenia – vytvorenie 3 typov zón okolo výskytu. Nakazené zvieratá boli potvrdené aj v iných zónach, ide o 6 potvrdených prípadov u diviakov, pred pár dňami sa našlo ďalších 5 mŕtvych zvierat, očakáva sa teda nárast. Ceny po ohlásení AMO už klesli o 20 centov, poklesla aj cena živých prasiatok. Dúfajú, že čiastočným riešením môže byť regionalizácia, DE sa bude snažiť pri rokovaniach s  Čínou poukázať na vysoké štandardy chovu ošípaných. Opatrenia DE vlády na podporu trhu v podobe súkromného skladovania nepovažujú za dostatočné vzhľadom na to, že sklady sú už teraz plné. Importy živých prasiatok z NL a DK zatiaľ pozastavené neboli.

V NL je zatiaľ trh stabilný, pozitívna správa je, že najväčší NL bitúnok začal exportovať do Číny.

V SE zatiaľ nezaznamenali efekt, trh je stabilný, ceny dobré.

V DK žiadna zmena cien, mierny pokles cien živých prasiatok.

V ES trh stabilný, sú schopní navýšiť export do Číny, ale problémom sú limitované kapacity na bitúnkoch. Niektoré museli prerušiť činnosť kvôli karanténe.

V AT je trh veľmi napojený na DE, majú obavy z narastajúceho tlaku na DE trhu. Zatiaľ ceny bravčového klesli o 8 centov, dúfajú v stabilizáciu trhu a uznanie regionalizácie. Ak nie, hrozí ďalší pokles cien, navyše zimné mesiace sú tradične horšie. 5 bitúnkov má licenciu na vývoz do Číny, ale ako v ES, problémom sú obmedzené kapacity.

Vo FI jednen bitúnok oznámil nárast dopytu z Číny, ale produkcia vo FI je malá a veľký dopad to nebude mať.

V HU zatiaľ nezaznamenali zásadný prepad cien, situácia ohľadom AMO sa od minulého rokovania príliš nezmenila, problémom je veľká populácia diviakov.

LV, LT  a EE majú obavy z ďalšieho vývoja v DE, ceny už poklesli, v LT sú viazaní aj na situáciu v PL, populácia diviakov rastie. Za veľký problém označil LT reprezentant vedecké zistenie, že niektoré druhy lietajúceho hmyzu môžu prenášať AMO, farmy preto pristúpili k montáži sieťok na okná a do ventilácií. Štúdia je zatiaľ k dispozícii iba v litovčine. V EE sa už AMO vyskytol pred niekoľkými rokmi.

 

Na CY je to zatiaľ bez výrazných zmien, očakáva sa zmena trhu v EÚ.

V IT ceny výrazne klesli aj v súvislosti s Covid-19, majú problémy s vývozom do Číny. Zotavujú sa z koronavírusu, 40 – 45 % mäsa sa do IT dováža, z toho asi tretina je z DE.

V SK došlo k poklesu cien po oznámení nákazy v DE, nízke ceny spôsobujú producentom veľké problémy.

CZ trh je veľmi prepojený s DE trhom, už minulý týždeň ceny klesli o 8 centov, okrem toho existujú obavy zo zavlečenia nákazy do CZ vzhľadom na charakter krajiny, ktorý je úplne iný ako na hraniciach s PL, kam dosiaľ k zavlečeniu  nákazy nedošlo.

V UK ceny poklesli, na zníženie exportu do Číny mal dopad Covid-19.

Vo FR je situácia stabilná, bitúnky zaznamenali veľký dopyt z Číny, exportujú trochu viac.

 

Predsedajúci zhrnul situáciu, že situácia v DE môže mať negatívny dopad aj na ostatné trhy, treba počkať na vývin situácie tento týždeň. Ak sa DE podarí dosiahnuť s Čínou riešenie v podobe uznania regionalizácie, trh sa stabilizuje. V opačnom prípade bude potrebné požiadať o pomoc Európsku komisiu. Preto navrhuje ďalšie mimoriadne rokovanie o týždeň.

21. 9. 2020 bude zasadať Rada pre poľnohospodárstvo a rybolov, kde sa o téme tiež bude rokovať. Je preto vhodné počkať na výstupy  a názory ministrov a Komisie.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce