Vývoj svetových cien potravín - september 2018

Index cien FAO dosiahol v septembri 2018 v priemere 165,4 bodu. Evidujeme tak pokles o 2,3 bodu (1,4%) oproti augustu. Zároveň je index 13 bodov (7,4%) pod priemerom z minulého roka. V septembri posilnil index cien cukru, zatiaľ čo hodnoty podindexov u obilnín klesali.
 
 
»Index cien obilnín FAO zaznamenal v septembri pokles o 4,7 bodu (2,8%). Medziročne sa však jeho hodnota zvýšila o 8 % na aktuálnych 164 bodov. Najvýraznejší medzimesačný pokles zaznamenala cena kukurice, predovšetkým vďaka výborným vyhliadkam v USA. Po prudkých navýšeniach v auguste sa ceny pšenice v septembri umiernili. Bolo to spôsobené silnými predajmi a zásielkami z Ruska. Medzinárodné ceny ryže sa po tretí mesiac po sebe znižovali.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v septembri v priemere 134,9 bodu. Oproti augustu sa znížil o 3,2 bodu (2,3%). Index zároveň klesal 8 mesiac po sebe a klesol na úroveň spred troch rokov. Najvýraznejšie sa oslabila cena palmového oleja, ktorá v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka poklesla o 25%. Klesali aj ceny repkového a sójového oleja. Príchod čerstvých veľkých zásob z čiernomorského regiónu vyvíjal tlak na znižovanie cien slnečnicového oleja.  
 
»Index mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v septembri v priemere 191,5 bodu, čo je pokles oproti predošlému mesiacu o 4,7 bodu (2,4%). Zároveň ide o štvrtý po sebe idúci mesiac poklesu. V septembri poklesli medzinárodné ceny masla, syrov a celozrnného prášku (WMP), zatiaľ čo ceny sušeného mliečneho prášku (SMP) sa zotavili. Ceny SMP narástli od začiatku roka o 16,2%, tento fakt podporil silnejší dopyt po čerstvo vyrobenom sušenom mlieku.
 
»Index cien mäsa FAO medzimesačne klesol na aktuálnych 166,2 bodu. Medzinárodné ceny hovädzieho a bravčového mäsa zostali prevažne stabilné. Ceny ovčieho mäsa a hydiny vzrástli. Ceny ovčieho mäsa rástli štvrtý mesiac za sebou, čo spôsobili obmedzujúce ponuky z Oceánie a silný dopyt po dovoze z Ázie. Nové prípady afrického moru ošípaných a s tým súvisiace dovozné obmedzenia hýbali aj s cenami bravčového mäsa.
 
»Index cien cukru FAO dosiahol v septembri priemernú hodnotu 161,4 bodu, čo je navýšenie o 4 body (2,6%) oproti augustu. Medziročne však stále hovoríme o 43% poklese indexu. Aktuálny nárast  bol vo veľkej miere spojený s prebiehajúcimi operáciami zberu cukru v Brazílii, najväčším výrobcom a vývozcom cukru na svete. Výrazné sucho v Brazílii počas kritickej vegetačnej sezóny mali negatívny vplyv na výnosy cukrovej trstiny. Objemy zberanej cukrovej trstiny tak klesli pod očakávania.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce