Pozor na falšovaný burčiak

Čas burčiaku, vinobrania a hodov – obdobie, ktoré je už tradične na konci leta spojené s úrodou hrozna a výrobou tohto obľúbeného nápoja obsahujúceho množstvo vitamínov a minerálnych látok.
 
 
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, odporúča burčiak kupovať priamo u vinohradníkov a vinárov. „Spotrebitelia by si mali uvedomiť,  že ak má niekto za domom vysadený jeden riadok viniča, ako môže predávať "domáci" burčiak celú sezónu?“, hovorí výkonná riaditeľka zväzu Jaroslava Kaňuchová Pátková.
 
Burčiak sa môže vyrábať iba zo slovenského hrozna a je povolené ho predávať od 15. augusta. V súčasnosti je burčiaková sezóna v plnom prúde najmä z odrody Iršai Oliver, ktorá dosahuje optimálnu cukornatosť okolo 17 NM. Zároveň má aj výborné kyselinky okolo 5-7 g/l, čo dotvára harmonickú chuť a nie je to iba sladká voda. Obsah alkoholu v burčiaku sa zvyčajne pohybuje okolo 3-5 % obj.
 
„Správny burčiak má mať svetlú mliečnu farbu, svetložltú, vôňu po čerstvom hrozne, čistú. Nesmie byť hnedý a voňať iba po kvasniciach. Neodporúčame ho kupovať pri ceste, radšej si zájdite ku svojmu vinárovi“, radí výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Jaroslava Kaňuchová Pátková.
 
Burčiak trvá iba pár hodín, na teple veľmi rýchlo prekvasí, ak sa tak nestane, musí byť stabilizovaný najpravdepodobnejšie kyselinou citrónovou. Tá sa často spolu s kvasnicami používa práve na falšovanie burčiaku.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce