Priemerná mesačná mzda zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 799 EUR. Oproti prvému štvrťroku 2014 to predstavuje mierny nárast o 4,3 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Správa z COPA COGECA - máj 1/2015
Prečítajte si rozšírenú správu z májových zasadnutí COPA COGECA.
Ing. Marianna Čertíková
SPPK: Sme za oficiálny monitoring marží v potravinovom reťazci
Oficiálne štatistiky potravinových marží by mohli konečne priniesť ucelený a jednoznačný pohľad na to, aký podiel z ceny potraviny ide prvovýrobcom, spracovateľom a obchodníkom. Dnes takéto hodnoverné dáta na Slovensku chýbajú.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štatistika dovozu a vývozu výrobkov agropriemyslu - január a február 2015
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január a február 2015 bolo pasívne v objeme – 133,7 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 10,4 mil. EUR /7,2 %/.
Ing. Henrieta Vrábľová
Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.

POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Jarné práce pokračujú
Poľnohospodári v minulom týždni pokračovali v jarných prácach a postupne končia osevy jarín. V 19. týždni boli na východe Slovenska prudké búrky a krupobitie, odhadované škody prevyšujú milión eur.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Do pozornosti
Pracovná skupina pre POCC/CCC, 31. január 2019
Európsky parlament schválil 16. januára 2019 nelegislatívne uznesenie Osobitného výboru pre postup Únie pre povoľovanie pesticídov, ktoré vyzýva k posilneniu transparentnosti procesu povoľovania pesticídov.
Výzva na predkladanie návrhov na propagačné programy na rok 2019
Výzvu na predkladanie návrhov pre jednoduché a kombinované programy na rok 2019 v rámci informačných a propagačných akcií týkajúcich sa poľnohospodárskych výrobkov na vnútornom trhu a v tretích krajinách zverejnili na webovej stránke PPA.
Pracovná skupina pre POCC/CCC, 17. január 2019
Schválenie návrhu odporučenia pracovnej skupiny pre obilniny k európskemu proteínovému plánu; Informácie o aktuálnom vývoji brexitu; Informácie a výmena názorov ohľadom obchodu; Informácie a výmena názorov ohľadom situácie na trhu
Školenia pre chovateľov oviec a kôz
Zväz chovateľov oviec a kôz pripravuje XIV. ročník školení pre chovateľov oviec a kôz pred novou dojnou sezónou. Tieto školenia v minulosti umožnili chovateľom predávať mliečne produkty priamo spotrebiteľom.