Správa z COPA COGECA - máj 1/2015
Prečítajte si rozšírenú správu z májových zasadnutí COPA COGECA.
Ing. Marianna Čertíková
SPPK: Sme za oficiálny monitoring marží v potravinovom reťazci
Oficiálne štatistiky potravinových marží by mohli konečne priniesť ucelený a jednoznačný pohľad na to, aký podiel z ceny potraviny ide prvovýrobcom, spracovateľom a obchodníkom. Dnes takéto hodnoverné dáta na Slovensku chýbajú.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štatistika dovozu a vývozu výrobkov agropriemyslu - január a február 2015
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január a február 2015 bolo pasívne v objeme – 133,7 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 10,4 mil. EUR /7,2 %/.
Ing. Henrieta Vrábľová
Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.

POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Jarné práce pokračujú
Poľnohospodári v minulom týždni pokračovali v jarných prácach a postupne končia osevy jarín. V 19. týždni boli na východe Slovenska prudké búrky a krupobitie, odhadované škody prevyšujú milión eur.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Prvovýrobcovia mlieka Žilinského kraja: Produkcie mlieka sa nechceme vzdať!
Taký je záver stretnutia zástupcov Krajskej rady Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr Žilinského samosprávneho kraja (ďalej KR RPPK ŽSK), ktoré sa uskutočnilo v Blatnici v okrese Martin 11. mája 2015.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Komunikácia vedeckej neistoty: prístup na zvýšenie transparentnosti
Vedeckej neistote porozumie rôznorodé publikum len vtedy, keď je komunikácia prispôsobená ich potrebám. Nová príručka Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pomôže pri komunikácii vedeckej neistoty zvýšiť transparentnosť vedeckých odporúčaní.
Emil Macho o prioritách v sektore v Správach a komentároch
Predseda SPPK Emil Macho hovoril o aktuálnom stave v agrosektore aj vo večerných Správach a komentároch na RTVS. V rozhovore predstavil priority na aktuálny rok a dotkol sa aj veľmi dôležitého vzdelávania spotrebiteľa.
Rok 2018 považujeme za prelomový
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí rok 2018 ako kľúčový, počas ktorého sa podarilo presadiť viaceré zásadné témy súvisiace s ozdravením slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.
Priemerná inflácia dosiahla v minulom roku 2,5 %
Štatistický úrad Slovenskej republiky vydal potvrdenie o miere inflácie v SR v roku 2018. Potvrdil, že miera inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien, dosiahla v roku 2018 oproti predchádzajúcemu roku v priemere 2,5 %.
V roku 2018 svetové ceny mierne stúpli
Index cien FAO dosiahol v decembri 2018 v priemere 161,7 bodu. V porovnaní s novembrom bol index takmer na rovnakej úrovni. V roku 2018 najviac klesli ceny cukru, opätovne klesali aj ceny mäsa a mlieka. Rastúcu tendenciu sme zaznamenali pri olejoch aj všetkých hlavných podskupinách obilnín.