Pracovná skupina Kone 26.4.

Rokovanie sa začalo voľbou nového vedenia a riešila sa predovšetkým otázka DPH uplatňovaného v členských krajinách v rôznom rozsahu, ako aj otázka miešania mäsa, ktorá sa pravidelne objavuje už viac ako mesiac. Francúzi si vedenie udržali a za predsedu bol zvolený Francúz Pascal Bioulac. Problém koní nie je len ekonomický, ale aj politický, pretože ako Komisia tak väčšina vlád ho neuznáva ako poľnohospodársky sektor.

To platí samozrejme o DPH, kde má dnes väčšina krajín plnú sadzbu. Ani Komisia nemá príliš chuť sa do tejto otázky púšťať aj keď existujú rôzne formy programov v rámci RV a turistických aktivít, vrátane terapie pre niektoré formy handicapov ľudí.
Francúzsko, ktoré je pri ďalších otázkach prakticky v čele hnutia, ktoré by chcelo nižšie sadzby pre sektor, dosiahla len to, že má nižšiu sadzbu pre reprodukciu (7%) a ako Komisia tak ministerstvo poľnohospodárstva odmieta dať nižšie sadzby pre terapiu. Belgicko má plnú sadzbu pre sektor (21%), s výnimkou pre ťažké kone. Nemci mali v minulom roku zmenu (zvýšenie) tiež na 21%, výnimka je pre kone na mäso, kde zostala DPH vo výške 7%. Íri tiež stratili nižšiu hranicu. Švédi majú DPH vo výške 12,5%. Holandsko má od júla 2012 sadzbu 6% pre kone na porážku a pre kone do 5 rokov, pre ostatné je DPH 21%.
Poľsko hlási väčšinu s 8% ale pre profesionálny šport 22%. Ak sa preukáže, že je kôň je využívaný len pre poľnohospodársku činnosť potom má tiež nižšiu sadzbu. Portugalsko má tiež plnú DPH, výnimočne sa využíva 6% sadzba. Dáni hlási pre všetko bez rozdielu vo výške 25%. C/C chce predložiť spoločný postup pre DPH za všetkých členov a za tým účelom vyzýva všetky organizácie aby zaslali do sekretariátu sadzby DPH uplatnenej v ich krajine. C/C je si vedomá, že v mnohých krajinách existujú výnimky pre niektoré verejné organizácie alebo činnosti, kde dostávajú možnosť uplatniť nižšie sadzby DPH. Preto C/C žiada Komisiu, aby aj naďalej umožnila členským krajinám pre špecifické prípady aplikovať nižšie sadzby DPH. Súčasný systém, ktorý sa postupne modernizuje, by ale nemal priniesť novú administratívnu záťaž a ďalšie investície. Okrem DG Agri, informovala C/C aj vedúceho DG TAXUD (Gen. riaditeľstvo EK pre dane) o požiadavke na zjednodušenie systému DPH, lepšie prispôsobenému jednotnému trhu EÚ. Väčšina zástupcov sa tu vyjadrila za harmonizáciu DPH v celej EÚ s rovnakým počtom výnimiek pre rovnaké prípady.
Trialóg medzi EÚ inštitúciami (Komisia, Rada, EP), ktorý začal tento mesiac, má pripraviť konečnú politickú dohodu do konca júna, pre 2014 sa počíta s tranzitným obdobím a plné vykonávanie má nastúpiť od začiatku roka 2015. Čo sa týka PP, Komisia tu hlási, že hlavné články existujúceho režimu budú predĺžené aj pre 2014, s výnimkou pre CMO (jednotnú organizáciu trhu), kde nie je žiadne prechodné obdobie. Komisár Ciolos k tomu ďalej hovorí, že dohoda medzi týmito inštitúciami bude uzatvorená aj bez konečného hlasovania o MFF v EP. Rozpočet má byť dohodnutý v novembri. Stratégia, na ktorej sa pracuje posledných 6 mesiacov do roku 2015, sa bude týkať všetkých zvierat a AHW na farme vrátane koní. Pasquale tu zdôraznil, že práve parametre zdravia a ochrany zvierat (animal health and welfare) by mali slúžiť ako požiadavky na výnimky zo zákonov (hustota zvierat v stajniach a pod). U koní je týchto požiadaviek viac, vzhľadom na ich špecifickú úlohu, ktorá nie je čisto poľnohospodárska, ale slúži aj na terapiu, či turistiku. Veľká väčšina ošetrovateľov má za sebou intenzívny tréning pre zaobchádzanie so zvieratami a väčšina krajín má referenčné centrá, ktoré slúžia zároveň ako meradlo pre kvalitu. To by malo byť tiež zahrnuté do všetkých pilotných programov. Komisia sľubuje, že dopadovú štúdiu zverejní do konca roka.
Mäso a škandál týkajúci sa jeho zámeny.

Okrem oficiálneho listu pre DG Sanco bol pripravený na sekretariáte takisto návrh na lepšiu sledovateľnosť pôvodu mäsa, ktoré je súčasťou pripravovaných jedál. C/C v ňom zdôrazňuje potrebu uistiť spotrebiteľov o pôvode mäsových zložiek. Vo väčšine krajín existuje dobrovoľný systém sledovania pôvodu mäsa, a to by sa malo rozšíriť aj na všetky mäsové produkty, ktoré slúžia ako zložka pripravovaných jedál. Tu si C/C myslí, že označenie pôvodu mäsa (place of farming) by malo byť povinné u všetkého označenia mäsa ako zložky.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce