Pracovná skupina Víno 9.2.2015

9 základných bodov agendy pre budúce roky:

- Analýza trhu vína - požiadavka na európsku ekonomickú pozorovateľňu

- Riadenie SPP – skupiny civilného dialógu má robiť pravidelné hodnotenia a zúčastňovať sa rokovaní o zjednodušení (SPP po roku 2018?)

- Kvalita - politika, silná tradícia u vína, skúsenosti

- Informácie pre spotrebiteľov - označenie, nálepky

- Propagácia

- Medzinárodný obchod - bilaterálne dohody (bez špecifickej intervencie)

- Inovácia a spoločná organizácia trhu - definícia od pracovných skupín

- Bio- víno

Ako dodatok tu boli pripomienky k fungovaniu skupín CD, celá rada nedostatkov, ako by mal vyzerať vývoj týchto skupín.

Trh – víno.

Kontrastné údaje z rôznych regiónov - extrémy zaznamenané hlavne v Taliansku a Španielsku, kde organizácia hlási 10-15% rozdiely medzi oficiálnymi údajmi pripravenými  ministerstvom poľnohospodárstva a údajmi, ktoré majú organizácie k dispozícii. Pozorovateľňa trhu, ktorú spravuje DG Agri nefunguje na 100%. Producentom chýbajú predovšetkým spoľahlivé údaje zo susedných krajín.

Španielska družstvá uvádzajú, že ich systém informácií trhu je problematický, po rade rokov teraz ministerstvo poľnohospodárstva sľúbilo nápravu a za tým účelom bude schôdzka s organizáciami budúci týždeň. Problematické je predovšetkým prepojenie všetkých 17 autonómnych oblastí - dáta nie sú zhromažďované systematicky. Tiež Taliani hlásia dosť podstatné rozdiely v údajoch, dáta organizácií sa líšia od údajov. Komisia až o 15%. Španieli k tomu dodávajú, že ich konečné čísla bývajú pravidelne o 6-8% vyššia u konečnej produkcie vína, než má Komisia. Ostatne Španieli tu dávajú upravené údaje z 2013/14 celkovo 53,503 m hl (Komisia 50,600) a pre 2014/15 41,500 (Komisia 40,8 m hl). Podobné problémy má Taliansko, iné krajiny takéto rozdiely nehlásia.

Štúdie - konkurenčná pozícia EÚ vína. Štúdia, ktorú vykonala COGEA a Taliansko, tu bola ostro kritizovaná hlavne zo strany Francúzska.

Predseda WP, Coste uviedol v úvode, že na trhu vína je cítiť obrovskú váhu distribúcie, a sektora v EÚ vadia rôzne colné tarify pre domácu produkciu a dovoz.
Francúzsky zástupca povedal, že COGEA urobila podobnú štúdiu v 2012, ktorá mala ale podstatne iné závery ako tá súčasná, ktorá je podľa neho zavádzajúce. To vedie k určitej manipulácii faktov a inú interpretáciu, než pôvodná štúdia, ktorá mala podľa neho solídnejšie základy a bola pravdivejšia. Popis nástrojov na riadenie trhu sa od 2012 nijako nezmenil. Ale ďalej povedal, že v štúdii 2012 bola popísaná konkurencieschopnosť fariem ďaleko realistickejšie (ukázalo sa, že mnohé z nich bola nerentabilných), v súčasnej štúdii tento faktor chýba. Predtým bola konkurenčná pozícia vína priamo prepojená na konkurencieschopnosť fariem, to tam dnes chýba. Štúdia má veľa nedostatkov a celá rada záverov je pre Francúzsko neprijateľná. Nemci toto hodnotenie podporili. Hovoria, že táto štúdia nie je dôležitá, Komisia jej dáva prehnanú hodnotu.
Francúzsky zástupca k tomu dodáva, že Komisia teraz pripravila novú komunikáciu k tejto štúdii, ale to nijako nezmení problematické hodnotenie celej práce.
Pre záujemcov je viac info na http://www.europa.eu alebo na Web COGEA: www.cogeaspa.it
Diskusia, ktorá sa okolo štúdie rozbehla, ukazuje, že celá rada faktov tu nezodpovedá potrebám a podobne ako Francúzi, sa väčšina prikláňa k tomu, že bola zbytočná a že štúdia z 2012 bola zostručnená a lepšia. Predseda WP Coste, dodáva, že táto štúdia môže mať negatívny dopad.

Ani pre predsedníčku skupiny CD, nie je jasné čo tým Komisia monitoruje a na čo táto štúdia je dobrá. Bude predložené ako osobitný bod na CD nasledujúci deň. Potom bola diskusia, či sa má na Komisiu viac tlačiť, alebo zostať diplomatický. Prevážil tvrdší postoj. Komisia musí svoj postoj vysvetliť a zdôvodniť.

Povolenie výsadby.

Bola tu vytvorená Pracovná skupina, ktorá mala v priebehu januára rozsiahlu telefonickú výmenu názorov. V nej sa rozoberali stavy v jednotlivých ČŠ, snaha rozumieť systému, kde ale prevládala diskusia o regionalizácii (pre všetky veľké krajiny).

Španieli tu majú pripravený plán do 2020. Talianska hlási, že debata u nich ešte neskončila, výsledky a závery by mali byť známe do polovice roka. Francúzsko má tiež regionálne rozdelenie, ale to je iné ako v ostatných krajinách - celkové rozdelenie je na regiónoch, ale štát si ponecháva konečné slovo, pôsobí ako konečný arbiter. Taliansko by chcelo poznať postupy a prístup ostatných krajín - sekretariát údaje zhromaždí.

Zjednodušenie SPP - sem patrí podľa skupiny:

- Označenie

- Ochrana

- Zjednotenie metód naplnenia úloh

Francúzska delegácia opäť kritizuje postup Komisie, chýba sprievodný dokument o aplikáciách, predovšetkým u označenie (etikety), identifikácia bodov zjednodušenia (i balenia). C / C k tejto téme vydala už na jeseň minulého roka komentáre, ktoré sa týkali nasledujúcich bodov.

- Registrácia viníc a povinné deklarácie. Vyhlásenie o úrode, výrobe, ošetrenie a marketingu, úroveň zásob - zlepšiť transparentnosť, zavedenie digitálneho systému hlásenia a zlepšiť prístup k informáciám. Formy: jednoduchšie obsah, dátumy podávania a postihy.
Doplňujúce dokumenty k hlásením: vrátane ich účelu na konečné použitie a obsahu. Certifikácia PDO a PGI vín vrátane roku a druhu vína.

Registre. Administratívne pravidlá používaná pre niektoré enologické praktiky (deklarácia, dosladená, okyslenie, povolené praktiky a obmedzenia pre niektoré druhy vína). Regulácia pre PDO a PGI, tradičné názvy, označenia (labeling).
Programy pre sektor po 2018 - aké formy pomoci pre sektor. Je potrebné rozhodnúť už teraz, práca na prípravách zaberie dlhú dobu. Francúzsky zástupca tu hovoril o znalostiach Komisie pri víne. Povedal, že nový Komisár nevie absolútne nič o víne a o špecifických potrebách tohto sektora. Talianski zástupcovia chcú vedieť, ako tu bude C / C reagovať, je pripravená na prípadnú revíziu CAP v 2017 (nový Health check) a ako sa tieto prípadné úpravy dotknú CMO vína. A aké sú národné programy pomoci členských krajín.
Kvalita. Skupina tu zdôrazňuje predovšetkým ekonomickú hodnotu sektora vína EÚ. V celej EÚ má hodnotu 30,4 mld € a 70% z toho je s GI's (zemepisné označenie). Celková EÚ produkcia s označením GI - 59% sa týka práve vína. GI je ukazovateľ výkonnosti vína v EÚ.
 

Závery:

-Organizácie požadujú zachovanie statusu quo pri definícii PDO a PGI a tiež tradičných termínov. A medzinárodnú ochranu všetkých označení.

-Organizácie kritizovali EK za nedostatočnú aktivitu v oblasti vína a vyjadrili obavy o odbornosti nového komisára v tejto oblasti

-Zástupcovia Francúzska spochybňujú štúdiu vypracovanú COGECA z dôvodu neobjektívnosti.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce