Biosecurity v chove ošípaných

Slovenská asociácia chovateľov ošípaných usporiadala odbornú konferenciu pre chovateľov. Témou bolo zlepšenie biosecurity v chovoch ošípaných, čo je základom prevencie pred zavlečením nebezpečného afrického moru ošípaných do fariem.

„Slovenskí chovatelia chovajú ošípané pre zhruba 600tisíc občanov Slovenska, čo je dramaticky málo. Našim cieľom je zvyšovanie počtu zvierat. Vo vzťahu k nákaze afrického moru ošípaných je prevencia pred nakazením rozhodne lacnejšia a účinnejšia ako riešenie dôsledkov nákazy,“ uviedol v úvode konferencie, ktorá sa konala 27. septembra v Nitre, riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Martin Nevoľný /asociácia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.

Rozširovať, ale...

Chovatelia na jednej strane chcú rozširovať svoje chovy zvierat, na strane druhej im v tom kladie prekážky nielen striktná európska legislatíva, ale aj vidiečania.  

„Chceme chovať, ale sami viete, že postaviť novú ošípareň na dedine sa podobá pomaly na revolúciu. Treba vysvetľovať verejnosti, aký to má význam, chovať ošípané doma a nedovážať ich. Okrem environmentálnej stopy sa ale bavíme aj o nemalých ekonomických stratách,“ povedal pred prítomnými chovateľmi výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Zároveň ich stručne informoval o najnovších aktivitách Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v zahraničí, ktoré priamo ovplyvňujú aj podnikanie chovateľov ošípaných: pravidelné stretnutia vedenia SPPK v Bruseli či už s členmi Konzorcia s českými agrárnymi samosprávami alebo predstaviteľmi organizácie COPA - COGECA sa týkajú nastavenia novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky v novom programovom období, uplatňovania nových zelených prvkov v našej krajine - ekoschém, biopásov, striedania plodín a úhoru...

Podľa A. Gajdoša je kľúčovou témou otázka, ako sa Európska únia vysporiada s výraznými proeurópskymi ambíciami Ukrajiny.

„Ja ju pokladám za primárnu ako vstup do EÚ, lebo ak Ukrajina so svojimi 33 mil. ha ornej pôdy vstúpi do únie, tak sa to výrazne a navždy dotkne všetkých Európanov. Potrebujeme preto od nového vedenia ministerstva pôdohospodárstva presný plán, kde chceme byť napríklad v roku 2030. No plánu treba prispôsobiť následne aj výzvy, rozširovanie spracovateľského priemyslu, výstavbu nových bitúnkov a zlepšenie osvety spotrebiteľa, aby vyhľadával aj po prípadnom rozšírení Únie v obchodoch práve slovenské potraviny, konkrétne aj slovenské bravčové mäso,“ dodal Andrej Gajdoš.

Sme jednotkou v EÚ

Hoci chovatelia ošípaných denne zápasia s množstvom problémov, ktoré dokumentuje výrazný pokles počtu chovaných zvierat v priebehu dvoch dekád (v rokoch 2003 - 2022 pokles prasníc o 77%), v jednom sme jednotkou v Európskej únii: sme totiž jedinou krajinou v EÚ, ktorá nemá stanovenú červenú zónu vo vzťahu k ohnisku nákazy afrického moru ošípaných a fariem.

„Podarilo sa nám zastaviť šírenie AMO a už rok držíme líniu nastavenú tak, aby nákaza nepostupovala. Hoci to stálo veľa úsilia, je to nesporný úspech. Nákaza je tu s nami už 4 roky  a asi tu s nami aj ostane, najmä keď vidíme vágny prístup iných krajín. Potrebujeme jednotné pravidlá a jednotný postup pre boj s AMO na úrovni únie. Sme v EÚ označovaní za model, ako sa má robiť ochrana pred AMO. Keďže sme v EÚ jediná krajina, ktorá nemá červenú zónu a verím, že pokiaľ nepoľavíme v eliminácii diviakov v nárazníkovej zóne a v oblastiach okolo našich veľkochovov, tak sa nám podarí udržať stavy zvierat aj napriek tomu, že k nám diviaky migrujú zo všetkých strán,“ naznačil Martin Ondráš z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Prevencia je základ

Hlavnou časťou konferencie boli odborné prednášky. Bjarne Vest s VestIn Agro Consultation vo svojej rozsiahlej, no o to zaujímavejšej prednáške v detailoch informoval o biosecurite v chovoch ošípaných, ktorá musí byť neoddeliteľnou súčasťou manažmentu chovov ošípaných. Prehľad prijatých opatrení a súčasnú situáciu s počtom prípadov afrického moru ošípaných v Českej a Slovenskej republike ilustrovala Katarína Juhásová zo Štátnej veterinárnej správy ČR a Dalibor Polák zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce