Svetové ceny potravín naďalej klesajú

Index cien potravín FAO klesol v júni o 1,4% na aktuálnu úroveň 122,3 bodu. Index pokračuje v klesajúcom trende a dnes je o 23,4% pod vrcholom, ktorý dosiahol v marci 2022. Medzimesačný pokles indexu v júni odzrkadľoval poklesy indexov cukru, rastlinných olejov, obilnín a mliečnych výrobkov, zatiaľ čo index cien mäsa zostal takmer nezmenený.

» Index cien obilnín FAO dosahoval v júni v priemere 126,6 bodu, čo je o 2,7 bodu (2,1%) menej ako v máji. Zároveň je hodnota indexu o 23,9% pod úrovňou spred roka. Medzimesačný pokles odráža pokles svetových cien všetkých hlavných obilnín. Medzinárodné ceny hrubého obilia klesli najviac, a to o 3,4%. Cena kukurice klesá už piaty mesiac po sebe, čo spôsobujú najmä zvýšené sezónne dodávky z prebiehajúcich zberov v Argentíne a Brazílii. Uprostred obáv zo sucha zmiernili tlak na trhy s kukuricou aj dažde na konci mesiaca v kľúčových oblastiach USA.

Svetové ceny jačmeňa a ciroku, ale aj pšenice tiež klesli. Dostatok zásob pšenice v Ruskej federácii, kde sa v júni znížila aj vývozná daň na pšenicu, mali dôraz na cenu, pričom k tlaku na znižovanie cien prispeli aj lepšie podmienky plodín v Spojených štátoch amerických. Medzinárodné ceny ryže v júni klesli o 1,2% v dôsledku utlmeného dopytu po neindickej ryži a snahy prilákať exportné predaje v Pakistane.

» Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v júni v priemere 115,8 bodu, čo je o 2,9 bodu (2,4%) menej ako v máji a predstavuje najnižšiu úroveň od novembra 2020. Pokračujúci pokles indexu spôsobili nižšie svetové ceny palmového a slnečnicového oleja, ktoré kompenzovali aj ceny sójového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja klesli v júni už druhý mesiac po sebe, čo odrážalo najmä vyhliadky sezónne vyšších výstupov z popredných producentských krajín, ktoré sa zhodovali s pretrvávajúcim utlmeným globálnym dovozným dopytom. Svetové ceny slnečnicového oleja medzitým tiež klesali v dôsledku rozsiahlych globálnych exportovateľných zásob. Na rozdiel od toho medzinárodné ceny sójového oleja sa od predchádzajúceho mesiaca odrazili, do značnej miery podporené obavami z nadmerného sucha v oblastiach veľkých pestovateľských oblastí v Spojených štátoch amerických. Podobne aj svetové ceny repkového oleja mierne vzrástli v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok v častiach Kanady a Európy.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v júni v priemere 116,8 bodu, čo je o 0,8% menej ako v máji. Medziročne klesla hodnota indexu o 22,2%. Júnový pokles bol opäť spôsobený nižšími medzinárodnými cenami syrov, čo odrážalo dostatok exportných možností, najmä v západnej Európe, kde sa produkcia mlieka sezónne zvýšila, zatiaľ čo maloobchodné tržby boli trochu utlmené. Ceny sušeného plnotučného mlieka medzitým mierne klesli v dôsledku nižších dovozných nákupov severoázijských krajín a zvýšených dodávok, najmä z Nového Zélandu. Svetové ceny masla vzrástli, čo bolo spôsobené aktívnym dopytom po spotových dodávkach najmä z Blízkeho východu a zvýšenými internými maloobchodnými tržbami v západnej Európe. Ceny odstredeného mlieka sa mierne zvýšili v dôsledku vyšších dovozných nákupov, aby uspokojili krátkodobé potreby v dôsledku obáv z dodávok v nasledujúcich mesiacoch počas sezónne klesajúcej výrobnej fázy v západnej Európe.

» Index cien mäsa FAO bol v máji prakticky nezmenený. Zvýšenie medzinárodných cien hydinového a bravčové mäso bolo takmer vykompenzované poklesom cien hovädzieho a ovčieho mäsa. Medziročne klesli svetové ceny o 6,4%. Zvýšené ceny hydinového mäsa odzrkadľovali vysoký dopyt po dovoze z východnej Ázie, uprostred pokračujúcich problémov s dodávkami vyplývajúcich z rozšíreného prepuknutia vtáčej chrípky. Na ceny bravčového mäsa mali vplyv pretrvávajúce obmedzené dodávky v popredných producentských regiónoch, najmä v Európe. Medzinárodné ceny hovädzieho mäsa mierne klesli v dôsledku zvýšenej exportovateľnej dostupnosti, a to najmä v Austrálii. Podobne klesli aj ceny ovčieho mäsa pre vysoké dodávky z Oceánie.

» Index cien cukru FAO dosiahol v júni v priemere 152,2 bodu, čo je o 3,2% menej ako v máji. Ide o prvý pokles po štyroch mesiacoch rastu. Medziročne sa však ceny cukru zvýšili o 29,7%. Júnový pokles medzinárodných cien cukru bol spôsobený najmä dobrým pokrokom pri zbere cukrovej trstiny v Brazílii a pomalým globálnym dopytom po dovoze, najmä z Číny (druhého najväčšieho dovozcu cukru na svete). Obavy z potenciálneho vplyvu javu El Niño na úrodu cukrovej trstiny spolu s posilnením brazílskeho realu voči americkému doláru však obmedzili pokles svetových cien cukru.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce