Svetové ceny cukru sú najvyššie od októbra 2011

Index cien potravín FAO mal v apríli 2023 v priemere 127,2 bodu, čo je o 0,6 % viac ako v marci. Aktuálne je hodnota indexu o 19,7% pod svojou úrovňou spred roka. Mierne oživenie bolo v apríli spôsobené prudkým nárastom indexu cien cukru spolu so vzostupom indexu cien mäsa, zatiaľ čo ceny obilnín, mliečnych výrobkov a rastlinných olejov naďalej klesali.

» Index cien obilnín FAO dosahoval v apríli v priemere 136,1 bodu, čo je o 2,4 bodu (1,7%) menej ako v marci. Medziročne klesla hodnota o 19,8%. V apríli klesli hodnoty všetkých hlavných obilnín, narástli len ceny ryže. Medzinárodné ceny pšenice klesli v apríli o 2,3% na najnižšiu úroveň od júla 2021. Zníženie spôsobili veľké exportovateľné zásoby v Rusku a Austrálii. Priaznivé podmienky na pestovanie v Európe spolu s dohodou z konca apríla umožňujúcou tranzit ukrajinského obilia cez krajiny Európskej únie, ktoré začiatkom mesiaca zaviedli dovozné obmedzenia na obilie z Ukrajiny, tiež prispeli k celkovému zmierneniu nálady na trhoch. Svetové ceny kukurice taktiež klesli o 3,2% najmä vďaka vyšším sezónnym dodávkam v Južnej Amerike, keďže prognózy hovoria o rekordnej úrode v Brazílii. Svetové ceny jačmeňa a ciroku okrem iných hrubozrnných produktov tiež klesli. Predaj ázijským nákupcom počas apríla posilnil medzinárodné ceny ryže.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol v apríli v priemere 130,0 bodu, čo znamená pokles o 1,3% oproti marcu. Ide zároveň o piaty mesiac poklesu za sebou. Pokračujúci pokles cenového indexu odrážal kombinovaný efekt stabilných svetových cien palmového oleja a nižších cien sójového, repkového a slnečnicového oleja. Po krátkodobom oživení v marci zostali medzinárodné ceny palmového oleja v apríli prakticky nezmenené. Na rozdiel od toho svetové ceny sójového oleja naďalej klesali, do značnej miery zaťažené sezónnym tlakom na úrodu z potenciálne rekordnej úrody sóje v Brazílii a to napriek výrazne nižším vyhliadkam produkcie v Argentíne. Medzitým medzinárodné ceny repkového a slnečnicového oleja tiež klesali - najmä vďaka pretrvávajúcim bohatým globálnym exportovateľným dodávkam.

» Index cien mliečnych výrobkov FAO klesol medzimesačne o 1,7% a dosiahol v apríli v priemere 124,6 bodu. Oproti minulému roku klesla hodnota indexu o 15,1%. Medzinárodné ceny sušeného mlieka klesali už desiaty mesiac po sebe, čo bolo primárne podporené vplyvom pretrvávajúceho slabého globálneho dovozného dopytu. Zvýšené nákupy Číny a sezónne klesajúce dodávky z Nového Zélandu zabránili potenciálnemu prudšiemu poklesu svetových cien sušeného plnotučného mlieka, zatiaľ čo zvýšené súčasné dodávky zo západnej Európy vyvolali ďalší tlak na znižovanie cien sušeného odstredeného mlieka. Ceny syrov tiež klesli - najmä v dôsledku vysokej exportnej dostupnosti v západnej Európe, kde sa do výroby syra dostáva viac mlieka v dôsledku sezónne rastúcej produkcie. Naopak, svetové ceny masla zostali do značnej miery stabilné, keďže zvýšené dodávky vo všeobecnosti postačovali na uspokojenie zvýšeného dovozného dopytu po krátkodobých a dlhodobých dodávkach.

» Index cien mäsa FAO mal v apríli v priemere 114,5 bodu, čo je o 1,3% viac ako v marci. Index je však stále o 6,1% pod svojou hodnotou spred roka. Medzinárodné ceny bravčového mäsa v apríli vzrástli najviac v dôsledku zvýšených dovozných nákupov ázijskými krajinami a pokračujúcich obmedzení dodávok u niekoľkých popredných vývozcov v dôsledku vysokých výrobných nákladov a zdravotných problémov zvierat. Svetové ceny hydinového mäsa po deviatich mesiacoch nepretržitého poklesu opäť vzrástli, keďže dopyt po dovoze z Ázie sa zvýšil. V mnohých regiónoch však pokračovali obmedzenia ponuky vyplývajúce z rozsiahleho prepuknutia vtáčej chrípky. Zvýšili sa aj medzinárodné ceny hovädzieho mäsa v reakcii na pokles dodávok jatočného dobytka najmä v Spojených štátoch amerických. Ceny ovčieho mäsa medzitým zostali stabilné.

» Index cien cukru FAO dosiahol v apríli v priemere 149,4 bodu, čo je o 17,6% viac ako v marci. Ide o tretí mesačný nárast v rade a zároveň o najvyššiu úroveň indexu od októbra 2011. Zvýšenie cien súviselo najmä so zvýšenými obavami z horšej globálnej dostupnosti v sezóne 2022/23 v Indii a Číne spolu s nižšími (aké boli očakávania) výstupmi v Thajsku a Európskej únii. Pomalý začiatok zberu v Brazílii v dôsledku nadpriemerných dažďov dodal cenám dodatočnú podporu. K celkovému nárastu svetových cien cukru prispeli aj vyššie medzinárodné ceny ropy a posilnenie brazílskeho realu voči americkému doláru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce