Taxonómia a jej dopad na agropotravinársky sektor

Taxonómia znamená aj udržateľné financovanie. Európska komisia v roku 2020 prijala Nariadenie o taxonómii. Je to vlastne klasifikačný systém stanovujúci zoznam ekologicky udržateľných ekonomických činností, ktorý stanovuje zastrešujúce podmienky, ktoré musí ekonomická činnosť spĺňať, aby bola kvalifikovaná ako ekologicky udržateľná. Plnenie týchto podmienok potom berie do úvahy financujúca banka pri poskytovaní úveru a stanovovaní jeho podmienok.

Taxonómia obsahuje šesť environmentálnych cieľov:

  • Zmierňovanie zmeny klímy
  • Adaptácia na zmenu klímy
  • Udržateľné využívanie a ochrana vodných a morských zdrojov
  • Prechod na obehové hospodárstvo
  • Prevencia a kontrola znečistenia
  • Ochrana a obnova biodiverzity a ekosystémov

Daná činnosť je v súlade s taxonómiou vtedy, pokiaľ významne prispieva k dosiahnutiu aspoň jedného z vyššie vymenovaných šiestich environmentálnych cieľov a pokiaľ zároveň nespôsobí významnú ujmu žiadnemu z ostatných piatich cieľov.

Európska komisia aktuálne pripravuje delegované akty (pre každý zo šiestich hlavných cieľov). Za týmto účelom založila Platformu pre udržateľné financovanie, ktorá má za cieľ vypracovávať odporúčania pre Európsku komisiu. Výstupy tejto platformy z roku 2022 už obsahujú aj stanovenie podmienok pre poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel. Tieto podmienky boli nastavené „o nás bez nás“ tak striktne, že by zásadným spôsobom sťažili prístup poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov k úverovým zdrojom. V skratke uvádzam podmienky pre poľnohospodárske podniky:

 

Variant A

Variant B

Rastlinná výroba

Povinnosť vyčleniť 20% pôdy poľnohospodárskeho podniku mimo produkciu

Povinnosť buď hospodáriť ako ekologický poľnohospodár alebo

používať len biologické prípravky na ochranu rastlín

Živočíšna výroba

Povinnosť, aby 50% pôdy poľnohospodárskeho podniku bolo v režime extenzívnych TTP so zákazom hnojenia a používania

pesticídov

Povinnosť, aby 50% stáda tvorili ohrozené plemená

 

Variant C

Spoločná požiadavka

Maximálna dávka dusíku 120/140 kg/ha za rok

Minimálne 80% dusíka musí byť aplikovaných v organických

hnojivách

Hnojenie dusíkom je zakázané v oblastiach Natura 2000 a ZOD (zóna ohrozená dusičnanmi) s 0,5 km ochranným pásmom

Ustajnenie zvierat a skladovanie hnoja je zakázané v oblastiach

Natura 2000 a ZOD s 1 km ochranným pásmom

 

 

Krajiny EÚ mali čas na vyjadrenie sa k odporúčaniam platformy do 28. februára 2023. Oslovené boli ale len ministerstvá financií. V rámci medzirezortnej spolupráce ministerstvá financií v niektorých členských štátoch požiadali ministerstvá poľnohospodárstva o vyjadrenie. Na Slovensku to tak, bohužiaľ, nebolo.

Aktivity Konzorcia

Konzorcium SPPK s českými samosprávnymi organizáciami vytvorilo k tomuto dokumentu spoločné stanovisko, ktoré bolo následne zaslané na Ministerstvo financií SR, Ministerstvo životného prostredia SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zároveň sme aktívne lobovali v rámci európskych inštitúcií, COPA COGECA a samosprávnych organizácií ďalších členských štátov. A výsledok sa dostavil.

Európska komisia 5. apríla 2023  zverejnila delegovaný akt k taxonómii, kde kritériá pre taxonómiu v oblasti poľnohospodárstva a spracovania potravín boli z delegovaného aktu na poslednú chvíľu vyňaté, čo považujem za veľký úspech nášho Konzorcia. Predpokladáme, že táto problematika sa na úrovni EÚ bude riešiť aj naďalej a skôr, či neskôr sa objaví opäť. Budeme však už pripravení a veríme, že podmienky sa podarí nastaviť (už aj za účasti poľnohospodárov a potravinárov) tak, aby boli splniteľné a umožňovali ekonomické fungovanie podnikov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce