Zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny pomôže domácim poľnohospodárom

Vláda na svojom pondelkovom online rokovaní schválila zákaz dovozu ukrajinského obilia a vybraných poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny. Tranzit agrokomodít je cez naše územie stále povolený. Toto opatrenie je platné až do odvolania.

Opatrenie prišlo po tom, ako dovoz vybraných agrokomodít zakázalo Poľsko a Maďarsko. Podľa ministra pôdohospodárstva ide o opatrenie na ochranu slovenského agropotravinárskeho sektora a hlavne zdravia spotrebiteľov. "Poľsko pristúpilo k veľmi striktným zákazom a my sme museli reagovať, aby sme ochránili slovenský trh v tých poľnohospodárskych a potravinárskych produktoch, kde máme vlastnú sebestačnosť zabezpečenú," poznamenal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan s tým, že zoznamy boli určené najmä s ohľadom na zdravotnú neškodnosť produkcie.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora zavedenie zákazu dovozu vybraných agropotravinárskych komodít uvítala. Komora totiž v posledných týždňoch vynaložila obrovské úsilie pri rokovaniach a odôvodňovaniach situácie, do ktorej sa po prívale lacného ukrajinského obilia, dostali naši pestovatelia. 

Poľnohospodárske komory krajín V4 sa ešte na rokovaní v Zlatom Potoku 9. a 10. februára dohodli na príprave spoločnej deklarácie s Bulharskom a Rumunskom, ktorá sa venovala výhradne negatívnemu dopadu dovozu ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie na poľnohospodárov zo strednej a východnej Európy. Nasledovala séria rokovaní tak na európskej ako aj domácej scéne. Aktuálny zákaz je teda aj výsledkom veľkého úsilia predstaviteľov najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku.

„Ukrajinské obilie dlhodobo deformuje slovenský agropotravinársky trh. O tomto probléme diskutujeme s odbornou verejnosťou už od leta minulého roka. Je nám ľúto, že samostatne členské krajiny Európskej únie musia takéto tvrdé opatrenia zavádzať. Apelujem aj na našich pestovateľov, aby sa snažili čím skôr minuloročné obilie odpredať a uvoľniť tak sklady novej úrode, ktorú budú zberať už o pár mesiacov,“ povedal na margo aktuálneho opatrenia predseda SPPK Emil Macho.

V našich skladoch sa dnes ešte stále nachádza aj minuloročná úroda a v mnohých prípadoch je to spôsobené práve prívalom lacnejšieho ukrajinského obilia na naše územie. Stopka na dovozy, o ktorej včera rozhodol vládny kabinet, tak umožní domácim poľnohospodárom predať obilie ešte z minuloročnej úrody bez toho, aby museli cenovo konkurovať lacnému ukrajinskému.

Po zverejnení zakázaných agropotravinárskych komodít je dnes už isté, že SPPK bude požadovať aj doplnenie zoznamu o ďalšie agrokomodity.

 

Zoznam potravín, ktorých dovoz z Ukrajiny Slovensko pozastavilo:

Obilniny
Cukor
Sušené krmivá
Osivá
Chmeľ
Ľan a konope
Ovocie a zelenina
Spracované ovocné a zeleninové výrobky
Víno
Etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu
Med a včelie produkty

 

O problematike v médiách diskutovali aj zástupcovia SPPK:

V Téme dňa na TA3 diskutoval s ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravionovej správy SR Jozefom Bírešom a poslancami NR SR Jaroslavom Karahutom a Richardom Takáčom aj predseda SPPK Emil Macho

V Správach a komentároch na RTVS:24 diskutoval s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom podpredseda SPPK Marián Šolty

V relácii Ekonomika na RTVS:24 vystúpil aj výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce