Pracovná skupina pre bravčové mäso, 28. február 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 28. februára 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre bravčové mäso

Predsedal: Predsedal Antonio Tavares (PT).

Podrobný popis aktivity:

Dobré životné podmienky zvierat, klietkový chov

Predsedajúci na úvod informoval o stabilizácii cien bravčového mäsa v EÚ, čo je síce pozitívne, ale sektor ohrozujú iné riziká. Za najväčšiu aktuálnu výzvu označil pripravované legislatívne návrhy Komisie, najmä nové pravidlá pre dobré životné podmienky zvierat počas prepravy a potenciálny zákaz klietkových chovov v nadväznosti na občiansku iniciatívu Koniec klietkovej doby. Sekretariát vyzval Komisiu na vypracovanie komplexného posúdenia dopadov prípadného zákazu klietkového chovu, čo Komisia odmietla. Preto C-C s partnermi zadala vypracovanie vedeckej štúdie o ekonomickom dopade zákazu klietok. Výsledky štúdie zatiaľ nemôžu byť verejne zdieľané, ale boli predstavené počas seminára 21. 2. 2023.

Štúdia týkajúca sa zákazu používania boxov v chovoch prasiat je založená na 5 scenároch podľa dĺžky prechodného obdobia a prípadného prijatia príslušnej európskej legislatívy:

  • scenár A: (tzv. šokový scenár): zákaz klietok by platil už od roku 2025
  • scenár B1: zrušenie klietok do roku 2035 dané európskou legislatívou
  • scenár B2: zrušenie klietok do roku 2035, ktoré by bolo dané európskou legislatívou iba čiastočne. Prechod by bol čiastočne riadený národnými legislatívami členských štátov a súčasne motivovaný finančnou podporou EÚ, tlakom verejnosti, obchodnými reťazcami, a pod. Nevyhnutné by boli investície do modernizácie chovných systémov. Európske nariadenie zakazujúce klietkové chovné systémy do roku 2035 donúti prejsť na bezklietkový chov iba „zvyšných poľnohospodárov”. Predpokladá sa, že poľnohospodári, ktorí prejdú na bezklietkový chov pred rokom 2035, si udržia svoju produktivitu aj príjmy.
  • scenár C1: zrušenie klietok do roku 2045 dané európskou legislatívou
  • scenár C2: zrušenie klietok do roku 2045 s podobnými predpokladmi ako B2.

Sekretariát upozornil na zásadné dopady zákazu klietkových chovov na odvetvie bravčového mäsa, ktoré plynú zo štúdie: zákaz by si vyžadoval  značné požiadavky na investície, ohrozil by produktivitu a efektivitu sektoru. V prípade scenára A by došlo k poklesu domácej ponuky o 23,6 %. Pri scenároch B1 a B2  by produkcia klesla o 3,8-8,4 % a pri scenároch C1 a C2 o 0,5-5,6 %. Všetky zmienené scenáre by mali negatívny dopad aj na medzinárodný obchod EÚ. Podľa štúdie predstavuje zákaz klietkových chovov riziko pre zachovanie odolnosti a konkurencieschopnosti sektoru a aj zvýšenie závislosti na dovozoch z tretích krajín.

Sekretariát prezentoval ďalšie výsledky štúdie pre jednotlivé modelové scenáre:

 

Štúdia posudzuje aj zmenu producentských a spotrebiteľských cien pre jednotlivé scenáre:

Zo štúdie plynie, že v prípade dlhšieho prechodného obdobia sa znižuje riziko prudkého zvýšenia cien, od dĺžky prechodného obdobia budú závisieť aj zisky odvetví:

Štúdia identifikuje zreteľné riziko prehĺbenia rozdielov medzi jednotlivými  európskymi regiónmi (NUTS 2), pokiaľ nebude prijaté dostatočne dlhé prechodné obdobie:

Podľa autorov štúdie doľahne zákaz klietkových chovov skôr na malých producentov, ktorí budú z finančných dôvodov nútení ukončiť svoju činnosť, preto sa po zavedení zákazu pravdepodobne v príslušných sektoroch ešte zvýši koncentrácia produkcie. Veľké podniky budú na rozdiel od malých producentov schopné zafinancovať nevyhnutný prechod na bezklietkové systémy. Tento trend však bude podľa C-C v rozpore s víziou Európskej komisie.

Sekretariát na záver upozornil, že prínosy zákazu klietkových systémov v EÚ na globálnu zmenu klímy budú len veľmi obmedzené.

Diskusia

AT reprezentant informoval o AT ako priekopníkovi bezklietkových systémov, o ktorých sa rozhodlo pred 10 rokmi, s prechodným obdobím 20 rokov.

ES reprezentant ocenil iniciatívu C-C ohľadom zadania štúdie a vyzval na zváženie protestnej  akcie v Bruseli.

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce