Pracovná skupina pre ovocie a zeleninu, 28. február 2023

Miesto stretnutia: COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 28. februára 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre ovocie a zeleninu

Predsedal:

Podrobný popis aktivity:

Návrh nariadenia o obaloch a obalových odpadoch

Návrh nariadenia Komisie bol zverejnený 30. 11. 2022. Nariadenie bude mať dopad najmä na odvetvie ovocia, zeleniny a vína. Jednorázové obaly na čerstvé ovocie a zeleninu s hmotnosťou nižšou než 1,5 kg budú zakázané, takisto aj nekompostovateľné nálepky, a to 2 roky po vstupe nariadenia do platnosti. Pre vína (s výnimkou šumivých, ovocných a aromatizovaných) budú platiť povinné ciele pre opätovné použitie obalov.  Svoje stanoviská k príslušným článkom návrhu vypracujú výbory AGRI, IMCO a ITRE. Odhad časového harmonogramu v Európskom parlamente je nasledovný: hlasovanie vo výbore ENVI v 3. štvrťroku 2023, hlasovanie pléna Parlamentu v máji 2024.

Sekretariát C-C pripravil návrh pozičného dokumentu, v ktorom označuje zákaz používania nekompostovateľných nálepiek a jednorazových obalov na ovocie a zeleninu do 1,5 kg iba na ovocie a zeleninu za diskriminujúci, pričom prípadné výnimky sú podľa C-C príliš obmedzujúce. Členské organizácie vyzvali na vykonanie ďalšieho výskumu, nálepky napr. môžu byť recyklovateľné ako plasty. Návrh nariadenia ignoruje aj prínos nálepiek v podobe dodatočných informácií pre spotrebiteľa. Sekretariát preto vo svojom pozičnom dokumente odporúča napr. navýšenie investícií do nových technológií a varuje pred diskriminujúcimi podmienkami pre niektoré druhy produktov. Z pohľadu C-C je dôležitý harmonizovaný prístup, nepodporuje preto žiadne výnimky pre členské štáty, aby nebol narušený jednotný trh. Sekretariát na problematike úzko spolupracuje aj s inými organizáciami, napr. Packaging Europe, FDE, Freshfield, atď.

 

Implementácia pokynov na vykonávanie hygienických požiadaviek na čerstvé ovocie a zeleninu (FFV) v prvovýrobe

Čo sa týka implementácie v jednotlivých členských štátoch, NL reprezentant uviedol, že v NL neexistuje špecifické nariadenie, NL vláda rozhodla o prijatí štandardov pre správnu poľnohospodársku prax (GAP).

BE reprezentant informoval, že v BE za stanovenie a kontrolu dodržovania hygienických požiadaviek zodpovedá národná agentúra. Poľnohospodári musia dodržiavať presné postupy prísneho systému, pri ich porušení im hrozia kontroly a prísne sankcie.

 

Aktualizované informácie o nariadení o udržateľnom používaní pesticídov (SUR)

Rada pre poľnohospodárstvo a rybolov schválila 19. 12. 2022 výzvu Komisii na predloženie ďalších informácií ohľadom vykonateľnosti a budúceho vykonávania revidovanej smernice SUR. Komisia má  6 mesiacov na poskytnutie odpovede.

V Parlamente prebiehajú interné diskusie spravodajcov výborov ENVI, AGRI a DEVE o časovom harmonograme, zatiaľ však nedošlo k dohode. Sekretariát C-C sa medzitým pravidelne stretáva so spravodajcami a pripravuje na 1. štvrťrok 2023 niekoľko prezentácií pre členské organizácie o aktuálnej situácii. Vyzval preto na poskytnutie informácií o dopadoch na národnej úrovni od členských organizácií. Tie by mali byť predstavené  Komisii počas rokovania CDG, ktoré sa bude konať 12. 4. 2023.

 

Rôzne

V rámci tohto bodu bola prejednaná situácia na trhu v jednotlivých členských štátoch:

BE: Aktuálne ceny zeleniny sú na vysokej úrovni.

SE: Vysoké ceny vstupov spôsobili výrazný pokles niektorých plodín a producenti kvôli finančným ťažkostiam prakticky nemajú možnosť investovať.

AT: V odvetví jabĺk je vysoká konkurencia, preto sú ceny veľmi nízke. Problémom je nedostupnosť niektorých prostriedkov na ochranu rastlín. Pri zelenine sú ceny priaznivejšie.

HU: Súčasné nepriaznivé klimatické podmienky môžu ohroziť úrodu. Pozitívna je prebiehajúca generačná obmena v sektore.

NL: Dopyt rastie, ceny sú relatívne priaznivé (okrem rajčiat). Nepriaznivá situácia je na trhu s jablkami. Problémy do budúcna spôsobí výrazné zníženie použitia dusíkatých hnojív. Zástupca upozornil na nekontrolovateľné šírenie vírusu hnedej vráskavosti plodov rajčiaka naprieč Európou. Európska komisia plánuje zakázať dovozy osív rajčiakov z tretích krajín, hoci niektoré z nich sú voči nákaze imúnne. Zákaz dovozu by podľa reprezentanta výrazne poškodil európskych producentov.

UK: V krajine je nedostatočná ponuka ovocia a zeleniny. Domáca produkcia sa znížila prakticky u všetkých plodín. Problémom je nedostatok pracovníkov, najmä sezónnych.

CZ: Situácia nie je pozitívna, vysoké ceny vstupov nie sú premietané do spotrebiteľských cien.

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce