Svetové ceny cukru sú na svojom maxime od februára 2017

Index cien potravín FAO dosiahol vo februári v priemere 129,8 bodu, čo je nepatrný pokles (0,6 %) v porovnaní s januárom a pokračuje v klesajúcom trende už jedenásty mesiac po sebe. Pri poslednom poklese index klesol o 29,9 bodu (18,7 %) z maxima, ktoré dosiahol v marci 2022. Vo februári výrazne klesli svetové ceny rastlinných olejov a mliečnych výrobkov, nepatrne klesli aj ceny obilnín a mäsa. Prudký nárast však zaznamenali ceny cukru.

» Index cien obilnín FAO zaznamenal vo februári v priemere 147,3 bodu, čo je nepatrný pokles (0,1 %) oproti predošlému mesiacu. Aktuálna hodnota je o 1,4 % nad úrovňou spred roka. Po trojmesačnom poklese prišiel pri pšenici nárast o 0,3 %. Tieto hodnoty sú výsledkom pretrvávajúcich obáv zo suchých podmienok v kľúčových oblastiach produkcie ozimnej pšenice. Silná konkurencia medzi vývozcami však pomohla obmedziť ďalšie nárasty cien.

Svetové ceny kukurice sa výrazne nemenili. Podpora pramenila zo zhoršujúcich sa podmienok v Argentíne a oneskorenej výsadby druhej úrody kukurice spolu so silným tempom vývozu v Brazílii. Nízky dopyt po dodávkach zo Spojených štátov amerických mal rovnako vplyv na vývozné ceny kukurice. Ceny ciroku sa rovnako menili len minimálne. Oproti predošlému mesiacu sa znížili o 0,2 %. Ceny jačmeňa sa znížili o 0,9 %, čo bolo väčšinou pripisované vyššej sezónnej dostupnosti na južnej pologuli. Medzinárodné ceny ryže sa vo februári znížili o 1 %, keďže obchodné aktivity väčšiny hlavných ázijských exportérov sa spomalili, zatiaľ čo ich národné meny sa voči americkému doláru znehodnotili.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosahoval vo februári v priemere 135,9 bodu, čo je o 4,5 bodu (3,2 % ) menej ako v januári a predstavuje najnižšiu úroveň od začiatku roka 2021. Aktuálne zníženie majú na svedomí nižšie svetové ceny palmového, slnečnicového aj repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja vo februári klesali už tretí mesiac po sebe, čo bolo spôsobené najmä pretrvávajúcim pomalým globálnym dopytom po dovoze, a to aj napriek sezónne nižšej produkcii v hlavných produkčných regiónoch v juhovýchodnej Ázii. Svetové ceny sójového oleja klesli v dôsledku zmiernených nákupov z kľúčových krajín, ktoré surovinu dovážajú a tiež vyhliadkami na zvýšenie produkcie z Južnej Ameriky. Slnečnicové a repkové oleje zostali na klesajúcej trajektórii, tlačili ich najmä globálna dostupnosť exportérov.

» Index cien mliečnych výrobkov FAO dosiahol vo februári v priemere 131,3 bodu, čo je o 3,6 bodu (2,7 %) menej ako v januári a o 7,2 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Vo februári bol pokles indexu spôsobený nižšími cenami všetkých mliečnych výrobkov, pričom najstrmší pokles zaznamenalo maslo a sušené odstredené mlieko (SMP).

» Index cien mäsa FAO mal vo februári v priemere 112,0 bodov, čo hovorí len o miernom poklese (0,1 %) oproti predošlému mesiacu. Stále je však hodnota indexu o 1,9 bodu (1,7 %) pod svojou hodnotou spred roka. Ceny hydinového mäsa klesali už ôsmy mesiac po sebe, najmä pre z dôvodu bohatých globálnych dodávok v porovnaní s miernejším dopytom po dovoze, a to bez ohľadu na vypuknutie vtáčej chrípky v niekoľkých popredných producentských krajinách. Naopak, medzinárodné ceny bravčového mäsa sa zvýšili - podporené obavami trhu z nízkej dostupnosti ošípaných pripravených na zabitie pri rastúcom vnútornom dopyte v Európe. Po neustálom poklese od júna 2022 zostali ceny hovädzieho mäsa stabilné. Medzinárodné ceny ovčieho mäsa tiež zostali v podstate nezmenené, keďže celosvetový dopyt bol primeraný na absorbovanie zvýšených dodávok z Austrálie.

» Index cien cukru FAO dosiahol vo februári v priemere 124,9 bodu, čo je o 8,1 bodu (6,9 %) viac ako v januári. Aktuálna hodnota je na svojom maxime od februára 2017. Februárové oživenie súviselo najmä s revíziou prognózy produkcie cukru v Indii na roky 2022/23 smerom nadol. Tento fakt utlmil  exportné vyhliadky na aktuálnu sezónu. Obavy z nižšej exportnej dostupnosti z Indie v dôsledku silného globálneho dopytu po dovoze poskytli dodatočnú podporu svetovým cenám cukru. Dobrý pokrok v úrode v Thajsku a bohaté zrážky v kľúčových pestovateľských oblastiach Brazílie však zabránili ďalšiemu rastu cien. Pokles medzinárodných cien ropy a cien etanolu v Brazílii tiež prispel k obmedzeniu tlaku na zvyšovanie svetových cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce