Svetové ceny potravín zostali v novembri stabilné

Index cien potravín FAO (FFPI) dosiahol v novembri 2022 v priemere 135,7 bodu, čo predstavuje totožný stav s predošlým mesiacom. V minulom mesiaci klesali svetové ceny obilnín, mliečnych výrobkov a mäsa, naopak stúpali ceny rastlinných olejov a cukru. Medziročne je index len o 0,3% vyšší.

» Index cien obilnín FAO mal v novembri v priemere 150,4 bodu, čo je o 1,9 bodu (1,3%) menej ako v októbri. Hodnota indexu je o 6,3% nad svojou hodnotou spred roka. Svetové ceny pšenice zaznamenali v priebehu novembra 2,8-percentný pokles, a to najmä v dôsledku opätovného pripojenia Ruskej federácie k Čiernomorskej obilnej iniciatíve a predĺženia dohody. Tento jav utlmil dovozy zo Spojených štátov amerických v dôsledku nekonkurenčných cien a väčšej konkurencii na svetových trhoch so zvýšenými dodávkami z Ruskej federácie. Medzinárodné ceny hrubých zŕn sa v novembri tiež znížili o 1 %. Ceny kukurice medzimesačne klesli o 1,7% a to rovnako v dôsledku iniciatívy Black Sea Grain Initiative, pričom na ceny mala vplyv aj lepšia doprava na rieke Mississippi v Spojených štátoch amerických. Medzinárodné ceny ciroku klesli v novembri o 1,2%, zatiaľ čo ceny jačmeňa vzrástli o 2,5%. Medzinárodné ceny ryže sa v novembri zvýšili o ďalších 2,3%.

» Index cien rastlinného oleja FAO narástol v novembri o 3,4% a zaznamenal 154,7 bodu. Je to prvé posilnenie hodnoty indexu po siedmich po tebe idúcich mesiacoch poklesu. Tento nárast bol spôsobený vyššími medzinárodnými cenami palmového a sójového oleja, ktoré viac než kompenzovali nižšie ceny repkového a slnečnicového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja v novembri opäť vzrástli, k čomu prispel obnovený globálny dovozný dopyt, ale aj obavy z nižšieho výrobného potenciálu v dôsledku nadmerných zrážok v častiach veľkých pestovateľských oblastí v juhovýchodnej Ázii. Svetové hodnoty sójového oleja medzitým mierne vzrástli, a to najmä vďaka pretrvávajúcemu silnému dopytu zo sektora bionafty (najmä v Spojených štátoch amerických). Naopak ceny repkového a slnečnicového oleja v novembri klesli.

» Index cien mliečnych výrobkov FAO dosiahol v novembri v priemere 137,5 bodu, čo je o 1,7 bodu (1,2%) menej ako v októbri. Ide o piaty mesačný pokles v rade. Hodnota indexu však zostala o 11,6 bodu (9,2%) nad svojou hodnotou spred roka. Medzinárodné cenové ponuky sušeného odstredeného mlieka v novembri klesli najviac, čo odzrkadľovalo nižší dopyt po dovoze. Ceny sušeného plnotučného mlieka rovnako klesli výrazne, najmä kvôli nižšiemu nákupnému záujmu z Číny. Svetové ceny masla medzitým klesli v dôsledku slabého dopytu po dovoze, ktorý ovplyvnili vysoké maloobchodné ceny a neistota na trhu ohľadom spotrebiteľských nákupov v nasledujúcich mesiacoch. Naopak medzinárodné ceny syrov sa zvýšili.

» Index cien mäsa FAO mal v novembri klesol o necelé % a zaznamenal v priemere 117,1 bodu. Ide o piaty po sebe idúci mesiac poklesu. Medziročne je však hodnota indexu vyššia o 4,6 bodu (4,1%). Posledné poklesy zapríčinili zvýšené exportné dodávky z Austrálie, ktoré sa pridali k vysokým dodávkam z Brazílie. Najviac rástla cena ovčieho mäsa, ktorá bola poháňaná solídnym dovozným dopytom, a to aj napriek sezónne rastúcim dodávkam z Oceánie. Medzinárodné ceny hydinového a bravčového mäsa sa tiež zotavili.

» Index cien cukru FAO dosiahol v novembri v priemere 114,3 bodu, čo je o 5,7 bodu (5,2%) viac ako v októbri. Ide o prvý nárast po šiestich po sebe idúcich poklesoch. Novembrové oživenie súviselo najmä so silným nákupom uprostred prevládajúcich obmedzených globálnych dodávok cukru v dôsledku oneskorenia zberu v kľúčových producentských krajinách a oznámenia Indie o nižšej vývoznej kvóte cukru. Vyššie ceny etanolu v Brazílii, ktoré vyvolávajú obavy z väčšieho využívania cukrovej trstiny na výrobu etanolu, vyvolali ďalší tlak na rast svetových cien cukru. Napriek novembrovému zvýšeniu zostali medzinárodné cenové ponuky cukru o 5,9 bodu (4,9%) pod úrovňou v rovnakom mesiaci minulého roka.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce