Stanovisko SPPK k energetickej kríze

Vláda dnes prerokovala návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu. Podľa tohto návrhu by sa vybrané subjekty potravinárskeho priemyslu mali začleniť medzi chránených odberateľov energií.

„Vítame rokovanie vlády o tom, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo majú byť medzi poslednými sektormi, ktoré v prípade nedostatku energií a vyhrotenej situácie budú obmedzované v ich spotrebe. Avšak sme v období, keď máme nakupovať energie za šialené ceny. Medziročne máme potraviny už  teraz drahšie o 20%. Zima sa však nezadržateľne blíži a ak Európska únia a štát urýchlene nepríde s riešením, tak ceny v najbližších mesiacoch dosiahnu nepredstaviteľnú úroveň. To môže mať fatálny dopad nielen na nízkopríjmové skupiny nášho obyvateľstva, ale aj na už aj tak zdecimovaný agropotravinársky sektor,“ hovorí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Všetkým potravinárom a poľnohospodárom, ktorí pôsobia na Slovensku, by pomohlo zaradenie sektora medzi subjekty s regulovanou cenou elektrickej energie a plynu alebo vyplácanie dotácií na zvýšené ceny energií. Bez energií a kompenzačných opatrení štátu nebudú ani slovenské rožky, ani slovenské mlieko, slovenské mäso či slovenský cukor. Slovensko tak bude ešte viac odkázané na dovoz často aj nekvalitných potravín z cudziny.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce