V auguste klesli svetové ceny všetkých piatich meraných podindexov

Index cien potravín FAO dosiahol v auguste 2022 v priemere 138 bodov, čo predstavuje zníženie o 1,9% (2,7 bodu). Ide o piaty po sebe idúci mesiac poklesu. Napriek poklesom je hodnota indexu stále o 7,9% vyššia ako v minulom roku. V auguste klesli hodnoty všetkých piatich meraných podindexov.

» Index cien obilnín FAO dosiahol v auguste 145,2 bodu, čo je o 2 body (1,4%) menej ako v júli. Stále je však index o 14,8 bodu (11,4%) nad svojou hodnotou spred roka. Medzinárodné ceny pšenice v auguste klesli o 5,1%, čo predstavuje tretí mesačný pokles po sebe. Zníženie cien zapríčinili lepšie vyhliadky na úrody najmä v Kanade, USA a Rusku a väčšou dostupnosťou, keďže zber úrod na severnej pologuli stále pokračoval. K zníženiu cien dopomohlo aj obnovenie vývozu z čiernomorských prístavov na Ukrajine. Svetové ceny pšenice však zostali stále o 10,6% vyššie ako v auguste minulého roka. Medzinárodné ceny hrubých zŕn sa v auguste mierne zvýšili (+0,2%). V priemere boli o 12,4% vyššie ako pred rokom. Svetové ceny kukurice mierne posilnili (o 1,5%). Do značnej miery boli ceny ovplyvnené nižšími vyhliadkami produkcie v Európskej únii a Spojených štátoch amerických v dôsledku horúcich a suchých podmienok. Obnovenie vývozu z Ukrajiny však zabránilo ďalšiemu zvyšovaniu cien. Svetové ceny jačmeňa a ciroku naopak klesli o 3,8% a 3,4%. Ceny ryže zostali v auguste stabilné.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol v auguste v priemere 163,3 bodu, čo je medzimesačný pokles o 5,5 bodu (3,3%). Hodnota indexu sa dostala mierne pod úroveň z predchádzajúceho roka. Pokračujúci pokles indexu bol spôsobený nižšími svetovými cenami palmového, slnečnicového a repkového oleja, zvýšenie cien nastalo len pri sójovom oleji. Medzinárodné ceny palmového oleja v auguste klesali už piaty mesiac po sebe, čo bolo spôsobené rastúcou dostupnosťou vývozu z Indonézie najmä vďaka nižším vývozným daniam. Svetové ceny slnečnicového oleja medzitým klesli a to v dôsledku pretrvávajúceho utlmeného globálneho dopytu po dovoze, ktorý sa časovo zhodoval s postupným obnovením dodávok z ukrajinských námorných prístavov. Medzinárodné ceny repkového oleja v auguste tiež klesli kvôli vyhliadkam na dostatočné zásoby na nadchádzajúcu sezónu 2022/23. Naopak, svetové ceny sójového oleja sa zvýšili len mierne a to najmä v dôsledku obáv z vplyvu nepriaznivých poveternostných podmienok na produkciu sóje v Spojených štátoch amerických.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO mal v auguste v priemere 143,5 bodu, čo je o 3 body (2,0%) menej ako v júli. Ide o druhý mesiac poklesu v rade. Stále je však hodnota indexu o 27,3 bodu (23,5%) nad svojou hodnotou spred roka. V auguste sa znížili medzinárodné ceny masla a sušeného mlieka a to najmä v dôsledku slabšieho dopytu po spotových dodávkach zo strany väčšiny popredných dovozcov, keďže zásoby zostali dostatočné na pokrytie ich okamžitých potrieb. Očakávania trhu týkajúce sa zvýšených dodávok z Nového Zélandu v novej výrobnej sezóne rovnako  ovplyvnili medzinárodné ceny, a to aj napriek tomu, že produkcia mlieka v niekoľkých kľúčových producentských regiónoch klesla. Naopak, svetové ceny syrov rástli už desiaty mesiac po sebe, čo odrážalo stabilný globálny dovozný dopyt a silný interný predaj najmä v európskych turistických destináciách.

» Index cien mäsa FAO klesol v auguste o 1,8 bodu (1,5%) a dosiahol v priemere 122,7 bodu. Hodnota indexu je medziročne vyššia o 9,3 bodu (8,2%). V auguste klesli medzinárodné ceny hydinového mäsa a to v dôsledku nižších dovozných nákupov popredných dovozcov a mierne zvýšených globálnych exportných možností. Svetové ceny hovädzieho mäsa medzitým klesli v dôsledku slabého domáceho dopytu v niektorých popredných exportujúcich krajinách, čím sa zvýšili vývozné dodávky a mierne sa zvýšili dodávky z Austrálie. Naopak, ceny bravčového mäsa vzrástli v dôsledku pokračujúcej nízkej ponuky ošípaných. Ceny ovčieho mäsa sa mierne zvýšili v dôsledku zvýšeného dopytu po dovoze z niektorých európskych krajín, ktorý kompenzoval nižšie nákupy z Číny.

» Index cien cukru FAO dosiahol v auguste v priemere 110,4 bodu, čo je o 2,4 bodu (2,1%) menej ako v júli, čo predstavuje štvrtý mesačný pokles v rade a dostal sa na najnižšiu úroveň od júla 2021. Augustový pokles bol spôsobený najmä zvýšením vývozu cukru v Indii a nižšie ceny etanolu v Brazílii, čo zvýšilo očakávania väčšieho využívania cukrovej trstiny na výrobu cukru. Výraznejšiemu poklesu cien cukru zabránila nižšia ako bola očakávaná produkcia cukru v Brazílii v prvej polovici augusta pre nepriaznivé počasie. K obmedzeniu poklesu svetových cien cukru (vyjadrených v amerických dolároch) prispelo aj posilnenie brazílskeho realu voči americkému doláru.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce