Prvý odhad úrody 2022

Pšenica sa v roku 2022 pestuje na väčších plochách ako v minulom roku, ale rast jej celkovej úrody bude tlmiť nižší výnos z hektára. Súčasne sa v SR dopestuje menej ostatných obilnín - predovšetkým jačmeňa, produkciu ovplyvní najmä medziročný úbytok osiatych plôch.

Celková úroda hustosiatych obilnín v roku 2022 by mala byť v porovnaní s rokom 2021 vyššia o 3 % a mala by dosiahnuť 2,8 milióna ton, čo je o 82-tisíc ton viac ako v predošlom roku. Očakávaný rast ovplyvnila väčšia plocha osiata obilninami o 7 %, ale súčasne o 4 % nižšia očakávaná priemerná úroda z hektára ako pred rokom. Priemerný výnos 5,08 tony z hektára je menší ako vlaňajšia reálna úroda, ale je stále nad hodnotou posledných piatich rokov1).

Vyplýva to z prvého odhadu úrody, ktorý na základe zozbieraných informácií k 20. júnu 2022 spracoval Štatistický úrad SR.

Pšenica sa pestuje na väčších plochách, naďalej je najpestovanejšou plodinou SR

Najčastejšie pestovanou obilninou na Slovenku zostáva pšenica, ktorá tvorí až 75 % plôch osiatych hustosiatymi obilninami. „Pšenica sa v roku 2022 pestuje na výmere o 15 % vyššej ako pred rokom, ale jej produkcia stúpne pravdepodobne len o 7,5 %, čo predstavuje rast zhruba o 150-tisíc ton plodiny. Dôvodom je medziročne nižší výnos z hektára“ uviedol Peter Danko, riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva Štatistického úradu SR.

Pšenica sa v tomto roku pestuje na ploche 410 tis. hektárov pôdy, čo je medziročne nárast o 53-tisíc ha. Pri odhadovanom výnose 5,24 tony z hektára možno predpokladať celkovú úrodu v objeme takmer 2,2 milióna ton. Očakávané výnosy z hektára sú nižšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom, avšak prekonajú päťročný priemer.

Celková úroda jačmeňa by mala dosiahnuť 536 tis. ton, čo je približne 10 % medziročný úbytok produkcie. Druhá najpestovanejšia hustosiata obilnina sa pestuje totiž na menšej ploche ako pred rokom a súčasne sa očakáva jej nižší výnos z hektára. Priemerná očakávaná produkcia 4,93 tony z hektára sa však tiež udrží nad päťročným priemerom.
V prípade očakávaných výnosov ide o prvý odhad, ktorý sa bude spresňovať podľa vývoja klimatických podmienok v ďalších dvoch odhadoch.

Ovos, raž aj tritikale sa pestujú menej ako vlan

Ostatné tri sledované druhy obilnín by mali byť produkované v aktuálnom roku 2022 v nižšom objeme ako v roku 2021, pričom úbytok osiatych plôch všetkých troch obilnín aspoň z časti kompenzuje vyšší očakávaný výnos z hektára. Celková úroda ovsa by mala byť o pätinu nižšia ako pred rokom, pri raži by sme mali dosiahnuť o 5 % a pri tritikale o takmer 6 % menšiu úrodu ako vlani.

Očakávaná celková úroda repky olejky (ozimná a jarná) je približne na úrovni vlaňajška (419 tis. ton). Repka sa síce osiala na medziročne mierne väčšej ploche, ale poľnohospodári očakávajú rovnaký hektárový výnos ako vlani 2,95 tony z hektára. Repka dlhodobo patrí medzi TOP tri najviac pestované plodiny v SR z hľadiska rozlohy osiatych plôch (za pšenicou a kukuricou).

Štatistický úrad Slovenskej republiky realizoval prvý odhad úrody k 20. júnu 2022. Do zisťovania boli zaradené obilniny pestované na Slovensku na najväčšej výmere a repka olejka. Odhady hektárových výnosov sa zisťovali u každej plodiny minimálne na 70 % z celkovej osiatej plochy.

1) priemer posledných piatich rokov je priemer za roky 2017 – 2021

Odhady úrody v SR 2022

Odhad úrody vybraných poľnohospodárskych plodín 2022 realizuje ŠÚ SR trikrát ročne. Prvý odhad z údajov k 15. júnu sa zverejňuje začiatkom júla. Druhý odhad úrody k 15. augustu 2022 bude zverejnený koncom augusta a tretí odhad s údajmi k 15. septembru vypublikuje ŠÚ SR na prelome septembra a októbra 2022. Definitívne výsledky o úrode za rok 2022 zverejní ŠÚ SR v marci 2023. 

Odhad sa realizuje výberovou metódou, celková úroda sa matematicko-štatisticky dopočíta. Očakávania úrody sa uvádzajú s možnou chybou: A = do 5 %; B = od 5,01 do 10,0 %; C = od 10,01 do 15,0 %; D = od 15,01 do 20,0 %; E = nad 20,0 %. Chyba vyjadruje interval spoľahlivosti a presnosť odhadov. Údaj bez intervalu znamená, že sa zisťovala celá plocha.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce