Svetové ceny potravín klesali tretí mesiac po sebe

Index cien potravín FAO dosiahol v júni 2022 v priemere 154,2 bodu, čo je o 3,7 bodu (2,3%) menej ako v máji. Ide zároveň o tretí po sebe idúci mesiac poklesu. Aktuálna hodnota indexu je o 23,1% vyššia ako v rovnakom období minulého roka. Júnový pokles spôsobili najmä nižšie medzinárodné ceny rastlinných olejov, obilnín a cukru. Ceny mliečnych výrobkov a mäsa naopak rástli.

Index cien obilnín FAO mal v júni v priemere 166,3 bodu, čo je o 7,2 bodu (4,1%) menej ako v máji. Hodnota indexu je však o 27,6% nad svojou úrovňou z minulého roka. Po dosiahnutí takmer rekordnej úrovne v máji klesli aktuálne medzinárodné ceny pšenice o 5,7%. Ceny sú však stále o 48,5% vyššie ako v minulom roku. Júnový pokles bol spôsobený sezónnou dostupnosťou novej úrody na severnej pologuli, zlepšenými podmienkami pri plodinách u niektorých veľkých producentov vrátane Kanady, lepšími vyhliadkami produkcie v Ruskej federácii a pomalším globálnym dopytom po dovoze. Medzinárodné ceny hrubého obilia v júni klesli o 4,1%. V porovnaní s minulým rokom sú ceny  o 18,4% percenta vyššie. Úroda kukurice rýchlo napredovala v Argentíne a Brazílii, dobré podmienky sú aj v Spojených štátoch amerických – preto sú ceny o 3,5% nižšie ako v minulom mesiaci. Ceny ostatných hrubozrnných obilnín klesli v júni o 4,1% a jačmeňa o 6,1%. Silný dopyt po najžiadanejších druhoch ryže udržal rastúci trend pri medzinárodných cenách ryže.

Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v júni v priemere 211,8 bodu, čo je medzimesačný pokles o 17,4 bodu (7,6%). Pokles zabezpečili nižšie ceny palmového, slnečnicového, sójového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja v júni klesali už tretí mesiac po sebe.

Index cien mliečnych výrobkov FAO mal v júni v priemere 149,8 bodu, čo je o 5,9 bodu (4,1%) viac ako v máji. Medziročne je hodnota indexu o 29,9 bodu (24,9%) vyššia. V júni vzrástli medzinárodné ceny všetkých mliečnych výrobkov. Najviac vzrástli ceny syra, podporené prudkým nárastom dopytu, ale aj vlnou horúčav zo začiatku leta, ktoré ešte viac ovplyvnili už aj tak nízku produkciu mlieka v Európe. Svetové ceny sušeného mlieka sa zvýšili v dôsledku silného dopytu po dovoze. Rástla aj cena masla a to pre neistotu na trhu ohľadom dodávok mlieka v nasledujúcich mesiacoch.

Index cien mäsa FAO mal v júni v priemere 124,7 bodu, čo je o 2,1 bodu (1,7%) viac ako v máji. Ide o ďalší rekord, ktorý je medziročne vyšší o 14 bodov (12,7%). Zvýšili sa ceny všetkých druhov mäsa. Ceny hydiny dosiahli historické maximum a to najmä pre vojnu na Ukrajine a vypuknutie vtáčej chrípky na severnej pologuli. Ceny hovädzieho mäsa mierne vzrástli, keďže Čína zrušila dovozné obmedzenia na nákupy z Brazílie. Ceny bravčového mäsa rovnako mierne vzrástli v dôsledku vyššieho dovozu niekoľkých popredných dovozcov pri pokračujúcich nízkych nákupoch Číny. Medzinárodné ceny ovčieho mäsa sa tiež zvýšili vďaka nižším exportovateľným objemom z Nového Zélandu.

Index cien cukru FAO dosiahol v júni v priemere 117,3 bodu, čo je o 3,1 bodu (2,6%) menej ako v máji. Ide o druhý mesiac poklesu po sebe, zároveň je hodnota indexu najnižšia od februára. Spomalenie globálneho ekonomického rastu v júni zasiahlo medzinárodný dopyt po cukre a cenové ponuky. Oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru a nižšie ceny etanolu v Brazílii podnietili výrobcov, aby zvýšili výrobu cukru, čo prispelo k vyšším dodávkam a aj nižším svetovým cenám cukru. Neistoty týkajúce sa výsledkov aktuálnej sezóny v Brazílii však zabránili výraznejšiemu poklesu cien.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce