COPA-COGECA k vojne na Ukrajine: Európa potrebuje potravinový štít

Ako Copa-Cogeca už roky hovorí a ako dnes jasne dokazujú fakty, potravinová bezpečnosť je vysoko strategická a stále veľmi dôležitá. Je potrebná zmena paradigmy v spôsobe, akým Brusel uvažuje o poľnohospodárstve, počnúc cieľmi stanovenými v stratégii Z farmy na stôl. Poľnohospodári teraz čakajú na konkrétne usmernenia a opatrenia na riešenie problémov v oblasti potravín, energetiky, klímy a životného prostredia.

Ako 2. marca na záver mimoriadneho zasadnutia Rady Agrifish vyhlásil jej súčasný predseda francúzsky minister J. Denormandie, je mimoriadne naliehavé uvoľniť potenciál európskeho poľnohospodárstva na zmiernenie následkov vojny. Copa-Cogeca žiada, aby sa v roku 2022 obrábala všetka dostupná pôda, a teda aj pôda povinne ležiaca ladom, a tak aby sa kompenzovalo zablokovanie ruskej a ukrajinskej produkcie. Je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa predišlo narušeniam dodávateľských reťazcov, čo nevyhnutne povedie k nedostatku v konkrétnych regiónoch sveta. Ide o základnú otázku potravinovej sebestačnosti a demokratickej stability.

C. Lambert, prezidentka Copa, povedala: „Keďže ruská vláda používa potravinovú bezpečnosť ako zbraň, musíme jej čeliť potravinovým štítom. Rovnako ako v energetike, aj v poľnohospodárstve je možné posilniť našu strategickú autonómiu a zároveň dosiahnuť pokrok v oblasti udržateľnosti. Dnes musíme „vyzbrojiť“ naše poľnohospodárstvo, aby sme mohli čeliť týmto dvom veľkým krízam súčasne: vojne na Ukrajine a klimatickej zmene.“

Z politického a ekonomického hľadiska prvé analýzy jasne ukazujú dôležitosť výziev obnovy, ktorým bude európske poľnohospodárstvo čeliť v krátkodobom a strednodobom horizonte. Vojna, ktorá postihuje Európu, bude mať celosvetové dôsledky ešte niekoľko rokov. Väčšina produkcií bude priamo alebo nepriamo ovplyvnená. Je nevyhnutná spoločná reakcia EÚ, ktorá bude adekvátna tejto humanitárnej a hospodárskej katastrofe.

V tejto súvislosti Copa-Cogeca očakáva 8. marca od Európskej komisie komplexné, robustné a okamžite použiteľné opatrenia. Výnimočné situácie si vyžadujú výnimočné opatrenia. Zásadný význam má rýchlosť uplatnenia týchto opatrení. Niektoré sektory, ktoré sú už výrazne zasiahnuté nárastom cien v dôsledku pandémie Covid-19 a energetickej krízy, musia byť bezodkladne podporené, zatiaľ čo poľnohospodári, ktorí zakladajú úrodu, potrebujú jasné politické usmernenia.

Solidarita poľnohospodárskej komunity s ukrajinským ľudom je skutočná a viditeľná vo všetkých členských krajinách. Poľnohospodári prijímajú utečencov na svojich farmách, na Ukrajinu prúdi potravinová pomoc a finančné dary. Európske poľnohospodárske spoločenstvo sa mobilizuje na všetkých úrovniach, aby poskytlo konkrétnu podporu ukrajinskému ľudu a utečencom prichádzajúcich do všetkých členských štátov. Copa-Cogeca čoskoro zverejní na svojej webovej stránke viac informácií o činnostiach poľnohospodárskej komunity v EÚ – ak by ich niekto chcel podporiť. V najbližších dňoch sa tiež ukrajinská poľnohospodárska organizácia UNAF (Ukrajinské národné agrárne fórum) pripojí k európskej poľnohospodárskej komunite tým, že sa stane partnerom Copa-Cogeca. 


 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce