V podcaste Rádia Expres k vojne na Ukrajine

Slovenská republika nie je odkázaná na dovoz potravín a rozhodujúcich poľnohospodárskych plodín z Ruska a Ukrajiny. Nie sme závislí ani od obilnín, ani od olejnín pestovaných na východ od našej krajiny. Z Ruska a Ukrajiny nedovážame v rozhodujúcich množstvách ani ovocie alebo zeleninu. Údaje Štatistického úradu SR za minulý rok hovoria o dovoze ruských potravín, ako sú niektoré pekárske výrobky a rybie produkty. Z Ukrajiny dovážame minerálne vody, oleje, med, orechy či hydinové mäso.

Vplyv vojny na naše agropotravinárstvo bude sekundárny – v podobe zvýšených cien tovarov a energií, ktoré sa spotrebovávajú pri výrobe potravín, krmív pre zvieratá a hnojív. Avizované obavy z nárastu cien rozhodujúcich agropotravinárskych komodít na svetových burzách sa už potvrdili. Očakávania zo sekundárneho efektu vojenského konfliktu na Ukrajine sa tak napĺňajú a trh reaguje s cenami pšenice, sóje či kukurice. Predpokladáme veľkú nervozitu a turbulenciu na burzách.

Ukrajina a Rusko z celosvetového pohľadu patria k najvýznamnejším producentom obilia. Ukrajina je tretím najväčším vývozcom kukurice a štvrtým najväčším vývozcom pšenice. Rusko dominuje vo vývoze pšenice. Ukrajinské obilie končí najmä v afrických krajinách a na blízkom východe. 30% svetovej potreby obilia sa realizuje práve cez Ukrajinu.

Vplyv vojny na Ukrajine s následkami na ceny energií a agropotravinárskych komodít. Vypočujte si podcast Rádia Expres, kde sme sa v jeho druhej časti vyjadrili k súčasnej situácii.

 

Podcast si môžete vypočuť TU. 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce