Rokovala Únia potravinárov Slovenska
18/02/2022 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
K zásadným potravinárskym témam mala pravidelné rokovanie Únia potravinárov Slovenska. Jej členovia sa zišli 17. februára a jednou z hlavných tém online stretnutia bolo zvyšovanie nákladov v potravinárskom spracovateľskom odvetví.
Potravinári sa čím ďalej tým viac dostávajú do neudržateľného tlaku spôsobeného zvyšovaním výrobných nákladov. Počas diskusie na Únii potravinárov Slovenska zazneli slová ako kritická a neúnosná situácia či krízový stav.
Zložitá ekonomická situácia sa prejavuje v každom segmente potravinárskej výroby. Za minulý rok napríklad firmy pôsobiace v mlynskom priemysle práve pre neúnosný nárast vstupov do výroby znížili objem vyrobených produktov. Pri pšeničnej múke ide o 9% pokles, pri ražnej múke bol zaznamenaný 4% pokles. Ďalším ukazovateľom nežiaduceho stavu je zahraničný obchod s touto komoditou. Vývoz pšeničnej múky do krajín Európskej únie sa za minulý rok znížil až o 17%. Podniky mlynského priemyslu nechcú za súčasnej situácie riskovať a vyrábať so stratou, preto začali znižovať výrobu a prispôsobujú sa situácii na trhu a nárastom cien.
O kritickej situácii vo vývoji nákladov hovoria všetci potravinári, vrátane hydinárov, producentov vajíčok, pekárov, mliekarov a ďalších. Únia potravinárov Slovenska je za promptné stretnutie s vedením ministerstva pôdohospodárstva a prípravu systémovej pomoci pre potravinárov, ktorá by riešila investičný dlh v potravinárstve, daňové úľavy alebo zmiernenie následkov pandémie na potravinárske podniky bez ohľadu na počet pracovníkov.
„Musíme sa zamýšľať nad tým, ako presvedčiť politikov, aby si nás reálne všimli. Lebo peniaze na kompenzácie si pýtajú všetci, každý jeden rezort národného hospodárstva“, uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
Potravinárska legislatíva
Potravinári sa na rokovaní dozvedeli aj nové informácie týkajúce sa legislatívnych tém, na ktorých Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v súčasnosti pracuje, resp. sa už aj zapojila v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Išlo najmä o zhodnotenie novely zákona o potravinách a predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
Výnimka z karantény
Legislatívnou novinkou, ktorá sa podarila vďaka požiadavke predsedu SPPK Emila Macha na rokovaní Krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je výnimka z karantény platná aj pre osoby pracujúce v agropotravinárskom sektore. Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 7/2022 spadajú po novom do osobitného režimu aj osoby pôsobiace v sektore poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu s potravinami. Znamená to, že pokiaľ je takáto osoba nakazená, ale nevykazuje príznaky ochorenia covid-19 a pokiaľ dodržiava všetky hygienické opatrenia, môže sa zapojiť do pracovného procesu v danej firme. Táto výnimka bola prijatá kvôli minimalizovaniu rizika zvýšeného výpadku zamestnancov pre infekčný variant omikronu.