Digitalizácia poľnohospodárstva je návodom na zmiernenie klimatických zmien

Vladimír Machalík patrí medzi nových členov Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorý od Valného zhromaždenia SPPK na jeseň 2021 pracuje v predstavenstve najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku. Svoje bohaté skúsenosti s médiami a marketingom využíva aj pri komunikácii aktuálnych tém, ktoré súvisia s pandémiou koronavírusu a ich dopadom na gastro sektor.

Vladimír Machalík počas tlačovej besedy na podporu gastrosektora počas pandémie

V rámci Predstavenstva SPPK však intenzívne rieši aj ďalšie potravinárske témy, ktoré sú prirodzene prepojené najmä s výrobou piva a sladu. 

V úvode si poďme stručne zhodnotiť minulý rok a to i preto, že sú to aj členovia vášho združenia, ktorí už mesiace produkujú pivo pri obmedzeniach vyplývajúcich z koronavírusových opatrení. 

Pre sladovnícko-pivovarnícky sektor bol rok 2021 náročný. Vzhľadom na to, že gastro sektor je pre pivovarníctvo kľúčovým odbytovým kanálom, jeho zatvorenie sme intenzívne pocítili. V rámci iniciatívy #StáleMámeChuť sme však spoločne so zástupcami HORECA a ich dodávateľov vyvíjali množstvo aktivít na jeho podporu. Či už išlo o pandemické pomoci, neraz „opravovanie“ chaotických pravidiel zatvárania, či otvárania gastro prevádzok, až po tému zníženia DPH na stravovacie služby.

Aké sú priority Slovenského združenia výrobcov piva a sladu pre rok 2022? 

V roku 2022 nás čaká množstvo výziev. Od rastúcich cien prakticky všetkých vstupov v celej sladovnícko-potravinárskej vertikále, až po, dúfame, konečne systematický režim podpory štátu i nastavenia protipandemických opatrení. Dúfame, že vlna omikron nám naznačí záver pandémie a rok 2022 bude rokom, kedy sa gastro znova postaví na nohy. Pozorne však sledujeme aj aktivity vlády v súvislosti s nákupnou turistikou, ktorá môže byť nielen pre slovenských potravinárov, ale aj pre gastro a cestovný ruch obrovským problémom.

Druhou naďalej dominantnou témou je pokračujúca inflácia. Ako vníma združenie pretrvávajúce zvyšovanie nákladov? 

V našom sladovníckom sektore dominujú dve hlavné témy. Jednou je dostatok sladovníckeho jačmeňa a druhou sú ceny energií. Proces výroby sladu patrí totiž medzi energeticky najnáročnejšie. Hľadáme preto cesty jeho zefektívnenia, čo ale v podmienkach Slovenska nie je jednoduché. Pozeráme sa však dopredu a analyzujeme potenciál rôznych druhov energií. Udržateľnosť pri výrobe je pritom čoraz častejšou požiadavkou nielen zákazníkov, ale aj spracovateľov.

Ak sa pozrieme na štatistiky, tak za ostatných 10 rokov sa znížila výmera jačmeňa pestovaného na sladovnícke účely, a to až o polovicu. Dlhodobým cieľom našich sladovní je, aby naši pestovatelia mali väčší záujem o jeho pestovanie. Ako to vyzerá v praxi? Zvyšuje sa záujem našich poľnohospodárov o pestovanie? A najmä o pestovanie jarných odrôd jačmeňa, o ktoré majú sladovne najväčší záujem? 

Čo sa týka pestovania sladovníckeho jačmeňa, v minulom roku sme sa začali zaoberať precíznym poľnohospodárstvom a jeho vplyvom na výnosy a kvalitu sladovníckeho jačmeňa. Práve digitalizáciu poľnohospodárstva totiž vidíme ako jednu z najlepších ciest, ako sa Slovensko dokáže pripraviť na klimatickú zmenu. Začiatkom februára sme preto zorganizovali bezplatnú online Sladovnícku konferenciu, na ktorej sa poľnohospodári dozvedeli napríklad aj to, ako získať z pestovania sladovníckeho jačmeňa vyššie výnosy za menej námahy. Rovnako sme hovorili aj o tom, aké formy podpory práve na digitalizáciu ponúka Strategický plán Spoločnej poľnohospodárskej politiky 2023 – 2027. 

Všetky sladovne na Slovensku majú eminentný záujem o slovenský sladovnícky jačmeň, predovšetkým ten jarný, takže dopyt po ňom bude v roku 2022 porastie. Očakávame tiež, že na celoeurópskej úrovni v roku 2022 produkcia piva stúpne.

V Predstavenstve SPPK pôsobíte od jesene minulého roka. Aké máte v tomto smere očakávania aj s prepojením na členskú základňu Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré v Predstavenstve SPPK zastupujete? 

V rámci Predstavenstve SPPK sú pre nás prioritami podpora potravinárskeho sektora a výroby nápojov, podpora slovenských poľnohospodárov v požiadavke dorovnania platieb oproti ich kolegom v členských štátoch a taktiež posilnenie postavenie potravinárov v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce