Stojíme za našimi včelármi

Slovenskí včelári si zaslúžia systémovú podporu chovov včelstiev a nie podivné návrhy zmien, ktoré majú dramaticky znížiť počet včelstiev na Slovensku. Od autorov pripravovaných zmien budeme žiadať vysvetlenie tohto absurdne znejúceho zámeru. Včelárstvo je totiž neoddeliteľnou súčasťou národného hospodárstva. Jeho veľký význam je najmä v opeľovaní poľnohospodárskych plodín, ovocných stromov, lesných kultúr a v produkcii medu a ostatných včelích produktov, ktoré majú význam pre zdravú výživu ľudí.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora takto reaguje na medializované informácie, podľa ktorých chcú niektorí poslanci OĽANO v rámci zákona o ochrane zvierat regulovať počet včelstiev na Slovensku. Podľa nich by sa na Slovensku mali chovať na jeden kilometer štvorcový len dve včelstvá. Slovenský zväz včelárov /zväz je členom SPPK/, vypočítal, že by to predstavovalo dramatický pokles včelstiev až o 72% - zo súčasných 350 000 na očakávaných 98 000 včelstiev. 

Menej včiel automaticky znamená menej kvalitného slovenského medu a produktov z neho a viac dovozového medu, žiaľ aj s pochybnou kvalitou a prímesami. Pritom podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR sa len za január až november 2021 doviezol na Slovensko prírodný med za 6,3 mil. eur. Najviac sa k nám dováža med z európskych krajín ako Česká republika, Maďarsko, Španielsko, ale aj z tretích krajín ako je Ukrajina, Moldavsko či Brazília. Štandardom je aj zmiešaný med pochádzajúci z rôznych európskych a mimoeurópskych krajín.

„V čase, keď si sami spotrebitelia volia trend zdravšieho stravovania a prístupu k bezpečným potravinám, kam slovenský med svojim zložením a kvalitou bezpochyby patrí, máme obmedzovať chov včelstiev? Naozaj tomuto avizovanému zámeru poslancov nerozumiem. Znie absurdne a preto budeme žiadať vysvetlenie. Našim cieľom má byť podpora slovenského včelárstva, jeho rozvoj, a nie opak,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Medializované zámery poslancov OĽANO počítajú aj so sprísnením podmienok pri vzdelávaní budúcich včelárov, čo môže odradiť nádejných nových včelárov od chovov včiel. Zámerom je, aby najskôr absolvovali 5-ročnú odbornú prax a až následne si budú môcť zakúpiť nové včelstvá. Dnes pritom záujemcom o včelárenie stačí 7-týždňový kurz alebo odborné vzdelanie priamo v školách, ktoré poskytuje stredná odborná škola či univerzita. Slovenskí včelári sa vôbec nestretávajú s prípadmi, že by včelár vyrábal med bez adekvátneho vzdelania. 

Stanovisko Slovenského zväzu včelárov nájdete TU.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce